Mainos

Taantuma lisää eläinsuojelurikkomuksia

Talouden alamäki on suistanut myös lemmikkien huolenpidon raiteiltaan. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan eläinsuojelutapaukset ovat lisääntyneet Suomessa etenkin niillä alueilla, joilla työllisyystilanne on huono.

- Tapaukset eivät ole tosin vähentyneet muuallakaan. Eläinsuojeluvalvojat pelkäävätkin, että syksyllä työttömyyden lisääntyessä ongelma vain pahenee, viestintäpäällikkö Maria Blomster sanoo.

Huolestuneita viestejä on kantautunut yhä enemmän etenkin koirien kohtelusta. Paitsi että sairasta eläintä ei ole varaa hoitaa, välinpitämättömyys on lisääntynyt ja koirat voivat elää täysin puutteellisissa oloissa.

Blomsterin mukaan eläinsuojeluvalvojat ovat saaneet muun muassa useita ilmoituksia pihanperälle oman onnensa nojaan hylätyistä koirista, joilla ei ole vettä eikä ruokaa. Varsinkin loma-aikoihin koira on saatettu jättää surutta pitkiksikin ajoiksi yksin narunpäähän.

Myös lisääntynyt päihteidenkäyttö näkyy jonkin verran eläinsuojelutyössä.

- Kun ihminen ei jaksa huolehtia itsestään, koiranhoitokin jää usein retuperälle, Blomster sanoo.

Elämäntilanne punnittava lemmikkiä hankkiessa

Erityisen huolissaan Blomster on ihmisten välinpitämättömästä asenteesta ja vastuun laistamisesta.

Ihmiset ottavat helposti lemmikin sillä periaatteella, että jos siitä ei pysty huolehtimaan, sen voi aina antaa jonnekin pois.

Blomsterin mukaan toiset ovat suorastaan suuttuneet, jos eläinsuojeluyhdistyksellä ei olekaan ollut tilaa ottaa lemmikkiä vastaan tai kun yhdistys on ottanut vastaanotetusta eläimestä maksun.

Vaikka taloudellisessa ahdingossa lemmikki tuo lohtua ja turvaa, jokaisen pitäisi aina tarkasti harkita, onko oma elämäntilanne ja -vaihe sopiva eläimenpitoon.

-Esimerkiksi monet nuoret parit ottavat helposti lemmikin ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. Sitten he huomaavatkin, että menojalka vipattaa, eikä sille enää olekaan aikaa.

Blomsterin mukaan Suomessa elää myös voimakas ajattelutapa siitä, että kun hommataan talo, perhe ja auto, siihen kuuluu myös lemmikki.

-Varsinkin lapsille hommataan monesti pikkujyrsijöitä, jotka jäävät sitten vaille asianmukaista hoitoa.

Koiria jätetään kuumiin autoihin harvemmin

Joka kesä eläinsuojeluyhdistykset muistuttavat ihmisiä koirien jättämisestä kuumaan autoon. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan valistus on mennyt pikku hiljaa perille eikä tapauksia tule vastaan enää kovin usein.

- Lisäksi ihmiset ovat asiassa hyvin valveutuneita ja ryhtyvät heti toimenpiteisiin, jos huomaavat koiran autossa kesähelteillä, viestintäpäällikkö Maria Blomster sanoo.

Myös surullisen kuuluisat kesäkissat ovat vähentyneet. Kissojen ottaminen ja hylkääminen on edelleen ympärivuotinen ongelma, mutta kissan hankkiminen vain "kesäkäyttöön" on väistynyt. Tilalle ovat sen sijaan tulleet niin sanotut mökkiläiskissat.

- Kesämökillä aletaan ruokkia ympäristössä liikkuvaa kissaa, joka sitten syksyllä jää oman onnensa nojaan kasvattamaan villikissapopulaatiota. Tällaisissa tapauksissa pitäisi ehdottomasti selvittää kissan omistaja tai toimittaa se löytöeläinkotiin.

Blomsterin mukaan ihmiset ovat tänä päivänä tietoisia eläinsuojeluviranomaisten toiminnasta. Ilmoituksia heitteillejätöstä saisi tosin tulla enemmänkin.

- Usein tiedetään että lemmikkejä kohdellaan kaltoin, mutta asiaan ei haluta puuttua. Ilmoituksen voi tehdä kuitenkin täysin nimettömänä, hän ohjaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.