Mainos

"Taantuma köyhdytti ruotsalaisia"

RKP:n eurovaaliehdokas ja valtiosihteeri Carl Haglund haluaa, että kaikki EU-maat siirtyisivät yhteisvaluutta euron käyttöön. MTV:n netin Vaaliväittelyssä Haglund toteaa valuuttakurssierojen aiheuttavan häiriötä yhteisillä markkinoilla.

Ruotsi saa metsäteollisuudessa tällä hetkellä hyötyä omasta valuutasta, mutta se ei ole koko kuva.

- Taantuman myötä kruunun kurssi on heikentynyt ja ruotsalaiset ovatkin suhteessa köyhempiä kuin mitä olivat ennen laman alkua. Voimme vain kuvitella miten Suomen markan olisi käynyt tässä tilanteessa.

Haglund huomauttaa, että euromaiden vientiteollisuuden ongelma ei ole euron vahva kurssi, vaan se, että ostajia ei löydy nykytilanteessa.

Lapintie: Oikeistolainen talouspolitiikka ei ole kasvattanut hyvinvointia

Vaaliväittelyn vastapuoli, vasemmistoliiton eurovaaliehdokas ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie puolestaan arvioi, että oikeistolainen talouspolitiikka on ajanut maailman vaikeaan lamaan.

- Pitkään jatkuneesta vahvasta talouskasvusta huolimatta tuloerot ja köyhyys ovat lisääntyneet. Suomessa on yli 700 000 köyhää ja työttömyys kasvaa.

Lapintie ei hänkään kannata yhteisvaluutasta luopumista, ainakaan lyhyellä aikavälillä.

- Eurosta on ollut hyötyä matkailijoille, yrityksille ja hintoja vertaileville kuluttajille, hän myöntää.

Sen sijaan hän vaatii tiukempaa ja demokratiaan perustuvaa valvontaa rahapolitiikkaa. Lapintie pitää ns. Tobinin veroa yhtenä hyvänä keinona vakauttaa markkinoiden heilahteluja.

- Yhteiseurooppalaisella punavihreällä politiikalla voimme torjua työttömyyden kasvun ja parantaa työntekijöiden asemaa ylikansallista pääomaa vastaan, Lapintie arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.