Mainos

Taantuma kaksinkertaisti irtisanomiset

Irtisanottujen työntekijöiden määrä kaksinkertaistui viime vuonna. Lisäksi yt-neuvottelujen piirissä olevien määrä kolminkertaistui, käy ilmi SAK:n keräämistä pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä.

Irtisanottuja oli koko vuonna hieman vajaa 20 000, kun vuonna 2008 luku oli 9 500. Pelkästään pörssiyhtiöistä irtisanottiin viime vuonna 8 000 työntekijää.

Yt-neuvottelujen piirissä oli 195 000 työntekijää, kun edellisenä vuonna määrä oli 65 000. Yt-neuvottelujen vähennystarve nousi noin 28 000 työntekijään, mikä oli yli 11 000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Marras-joulukuusssa alkaneet yt-neuvottelut koskivat huomattavasti harvempia työntekijöitä kuin taantuman puhjetessa vuotta aiemmin. Vuoden 2008 lopussa yhteistoimintaneuvotteluja käytiin 37 000 työntekijän osalta, vuoden 2009 lopussa 13 500:n. Irtisanomisten määrä pysyi kuitenkin suurena myös loppuvuodesta 2009.

- Toistaiseksi työllisyystilanne ei osoita parantumisen merkkejä. Todennäköisesti työllisyys heikkenee kevään aikana edelleen, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki toteaa.

- Epävarmuus työpaikoilla ja yrityksissä jatkuu. Sen vuoksi on tärkeää, ettei talouden elvytystä lopeteta ennenaikaisesti, Metsämäki jatkaa.

SAK:n mukaan elvytystoimia on suunnattava erityisesti uusien kasvuedellytysten luomiseen sekä työvoimapolitiikkaan. Työttömien koulutukseen ja työllistämiseen tarvitaan merkittävästi lisää voimavaroja.

Jonkin verran työttömien ja lomautettujen tilannetta parantavat vuoden vaihteessa voimaantulleet työttömyysturvan parannukset. Työttömien mahdollisuuden omaehtoiseen koulutukseen lisääntyvät, turvan taso nousee ja pätkätyön-tekijöiden pääsy ansioturvan piiriin helpottuu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.