Mainos

Taantuma iski ruokapöytään Yhdysvalloissa

Taantuman kourissa kärvistelevät amerikkalaiset eivät saa helpotusta edes ruokapöydässä: ruuan hinta on ollut huimassa nousussa viime aikoina.

Työministeriön laskelmien mukaan joidenkin elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet viime vuodesta pöyristyttävät yli 30 prosenttia. Eivätkä kyseessä ole mitkään luksuspihvit, vaan täysin jokapäiväiseen ruokakoriin kuuluvat tuotteet.

Tavallinen valkoinen leipä on 12 prosenttia viimevuotista kalliimpaa, maito on erityisesti Kaliforniassa 30 prosenttia hintavampaa, munat 36 ja jauhot 25 prosenttia. Maidon keskiarvohinta on noin 68 eurocenttiä litralta.

Tomaatit ovat kallistuneet paikoin 30 prosenttia, parsakaali 13 ja kahvi 18 prosenttia. Eikä herkuttelukaan ole tullut halvemmaksi: Coca-Cola ja perunalastut ovat kymmenen prosenttia viimevuotista kalliimpia.

Lisää nousua tiedossa

Koko maata koskevat keskiarvot eivät ole kuitenkaan näin hurjia, mutta viime vuonna elintarvikkeiden hinta nousi kaiken kaikkiaan lähes viisi prosenttia. Nousu oli rajuin sitten vuoden 1990. Tälle vuodelle ennakoidaan samanlaista nousua.

-Maassa on odotettavissa todellinen ruokainflaatio, varoittikin lihatuottaja Smithfield Foodsin pääjohtaja Larry Pope Yhdysvaltain maatalousministeriön vuotuisen tilannekatsauksen aikana eilen.

-Näemme hinnannousuja, joita emme ole koskaan ennen nähneet tässä teollisuudessa, hän ennakoi.

Etanolimaissi ongelmana

Kuluttajat saavat syyttää hinnannoususta osin kalliimpia polttonesteitä, osin sääongelmia, kuten Floridan ja Kalifornian yllätyspakkasia ja eteläisten osavaltioiden kuivuutta.

Suurimpana syynä on kuitenkin ympäristönsuojelu eli etanolibuumi. Lähes kaikissa amerikkalaisissa elintarvikkeissa on maissia jossain muodossa, joko jauhona, siirappina tai tärkkelyksenä, ja maissin hinnat ovat nousseet rajusti. Osasyynä on se, että maanviljelijät kasvattavat nyt maissia lisääntyvään biopolttoainekysyntään, eivätkä elintarvikemarkkinoille.

-Etanolibuumi tuonee maanviljelijöille korkeammat tulot ja se vähentää tukien tarvetta, mutta samalla se nostaa viljan ja lihatuotteiden hintoja, varoittaakin maatalousministeriön pääekonomisti Joseph Glauber.

Maanviljelijät kasvattavat nyt mieluummin maissia kuin monia muita viljelykasveja, koska sen hinta on niin hyvä. Arvioiden mukaan ensi vuosikymmenen puolella Yhdysvaltain maissista menee etanolin valmistukseen jo reilu kolmannes.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.