Taantuma hidasti maahanmuuttoa

Kansainvälinen muuttoliike on hidastunut talouden taantuman takia, arvioi talousjärjestö OECD. Järjestön mukaan maahanmuutto teollisuusmaihin väheni 4,4 prosenttia vuonna 2008.

Kansalliset tiedot viime vuodelta ennakoivat, että kehitys on jatkunut samansuuntaisena.

Viitenä aiempana vuonna maahanmuutto oli keskimäärin 11 prosentin kasvussa. Muuttoliikettä on hillinnyt vähentynyt työvoiman tarve muun muassa rakennus- ja palvelualoilla. Seurauksena erityisesti nuorten ja miespuolisten maahanmuuttajien työttömyys on kasvanut enemmän kuin työttömyys keskimäärin. Tästä kehityksestä huolimatta vain harva maahanmuuttaja on palannut alkuperäiseen kotimaahansa.

Vuonna 2008 Suomen muutti 29 100 henkilöä, joista 19 900 oli ulkomaan kansalaisia. Muuttajia oli 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Suurimmat ryhmät tulivat Virosta, Venäjältä, Kiinasta, Ruotsista, Intiasta, Somaliasta, Puolasta, Thaimaasta ja Irakista.

Vuoden 2008 lopulla Suomessa asui 143 300 ulkomaan kansalaista, mikä vastasi koko väestöstä 2,7 prosenttia.

Kansalaisuuden kynnys alas

OECD muistuttaa, että taantumasta huolimatta teollisuusmaat tarvitsevat yhä maahanmuuttajia pitääkseen talouskasvuaan yllä. Järjestö kehottaa jäsenmaitaan tukemaan työttömäksi jääneitä maahanmuuttajia ja varmistamaan, että he saavat samat oikeudet ja palvelut kuin oman maan kansalaiset.

- Nykyiset talousvaikeudet eivät muuta väestön kehityksen pitkäaikaista suuntaa, eikä niitä pidä käyttää tekosyynä rajoittaa maahanmuuttoa liikaa. Maahanmuuttopolitiikassa täytyy olla pitkän tähtäimen näkökulma, sanoi OECD:n pääsihteeri Angel Gurria.

Ellei maahanmuutto kasva, jää työvoiman kasvu teollisuusmaissa seuraavan kymmenen vuoden ajan vain 1,9 prosenttiin. Se on huomattavan paljon hitaampi vauhti kuin kuluneella kymmenvuotiskaudella. Vuosien 2000 ja 2010 välillä kasvu oli 8,6 prosenttia.

OECD kehottaa jäsenmaitaan myös varmistamaan, että maahanmuuttajat kotoutuvat uusiin kotimaihinsa. Maahanmuuttajia tulisi kannustaa ottamaan uuden kotimaansa kansallisuus. Jäsenmaiden tulisi pitää huolta siitä, että kansallisuuden saamiselle ei luoda keinotekoisia esteitä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat