Täältä kierrekorkkien buumi viinipulloissa alkoi

Uusi-Seelanti aloitti metallisten kierrekorkkien trendin viinipulloissa. Makuja-ohjelman vieraina piipahtivat Jackson Estaten perustaja, viini-innovaattori John Stichbury sekä viinintekijä Matt Patterson-Green, jotka kertoivat Uuden-Seelannin viinien olevan kovassa nosteessa maailmalla.

Uusi-Seelanti aloitti viinien kierrekorkkivallankumouksen, ja yksi päätekijöistä on Jackson Estaten perustaja John Stichbury. Stichburynmukaan kaikki lähti korkkivian pilaamista viineistä vuonna 1999, ja viinintekijöiden halusta kehittää tapoja tasaisen laadun takaamiseen. Metallinen kierrekorkki ei ollut uusi asia, mutta nopeasti trendi lähti leviämään Uudesta-Seelannista.

Viinintekijät käyttävät usein metallikierrekorkkeja, jotta viini säilyttää raikkaan hedelmäisyytensä ja maistuu siltä, mille viinintekijä on sen tarkoittanut maistuvan – eloisalle, tuoreelle ja raikkaalle.

– Korkkiteollisuus ei pystynyt kasvamaan samaa tahtia, kuin viiniteollisuus kasvoi 1980-luvulla. Korkkia käytettiin niin valtavasti eri käyttötarkoituksiin eri teollisuudenaloilla, John Stichbury kertoo korkkiteollisuuden ongelmista.

– Kierrekorkki puolestaan toimii meidän viineissämme ja sopii niiden tyyliin. Ehkä menestyimme siksi, että olimme pieni viinitila ja pistimme kaiken peliin. Neljä viinitaloa johti kehitystä, ja pian buumi levisi. Noin 95 prosenttia uusiseelantilaisista viineistä on kierrekorkillisia. Viini on tasalaatuista, John Stichbury ja Jackson Estaten pääviinintekijä Matt Patterson-Green kertovat.

Pinot Noirit maailmanluokan viinejä

Jackson Estate sijaitsee Marlboroughssa, jota yleisesti pidetään Sauvignon Blancin maailman pääkaupunkina. Nyt myös Uuden-Seelannin Pinot Noir on tunkeutumassa viinimaailman terävimpään kärkeen. Pinot Norin viljelyalat savimaaperäisissä laaksoissa kasvavat ja viinin laatu paranee vuosi vuodelta.

– Uusi-Seelanti on suhteellisen nuori viinimaa. Olemme kuitenkin saaneet kansainvälistä huomiota ja tunnustusta eleganssista ja laadukkuudesta, Matt Patterson-Green kehaisee.

Matt Patterson-Green uskoo, että vaikka toistaiseksi Uusi-Seelanti on Sauvignon Blanceistaan tuttu, seuraavan reilun viiden vuoden kuluttua kruununjalokiviksi nousevat Pinot Noirit.

– Tuotamme maailmanluokan viinejä, ja ihmiset ovat alkaneet kiinnittää niihin huomiota. Uusi-Seelanti on rohkeasti kokeillut uusia asioita, eikä sillä ole vanhojen perinteiden painolastia. Haluamme olla johtaja mieluummin kuin seuraaja, John Stichbury kommentoi.

Tekniikoita jäljitellään Euroopassa

Uuden-Seelannin merenherkut – kalat, äyriäiset ja ravut – nautitaan usein hyvän Sauvignon Blancin kanssa.

Huomenta Suomen Makuja-osiossa torstaisin viinivinkkejä antava Arto Koskelo toteaa, että Uuden-Seelannin viinien vahvuutena on uusi tyyli ja esimerkiksi Etelä-Ranskassa otetaan mallia Uuden-Seelannin tekniikoista Sauvignon Blanc -viinien suhteen.

– Uuden-Seelannin viinintekijät ovat siirtyneet Eurooppaan vieden tekniikat mukanaan ja jakaneet tietoutta eurooppalaisten viinintekijöiden kanssa. Kiwit (uusiseelantilaiset) tekevät viinejä Italiassa, Ranskassa ja Etelä-Afrikassa, John Stichbury kertoo – hänen mukaansa varsinkin Etelä-Afrikkaan on mennyt paljon viinioppia heidän tilaltaan.

Katso John Stichburyn vierailu Makuja-osiossa – ja se, miten 130 helikopteria liittyy viininviljelyyn:

MTV3/Laura Kokko

Lue myös:

    Uusimmat