Mainos

Taalas: Qatarin ilmastokokouksen odotukset alhaalla

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas uskoo, että parhaillaan käynnissä oleva YK:n ilmastokokous on eräänlainen välikokous matkalla kohti muutoksia.

– Näen, että ilmastokokouksessa keskustellaan valmiudesta tehdä asioita myöhemmin. Odotukset tulosten suhteen ovat kuitenkin varsin alhaalla. Toisaalta on mielenkiintoista, että ilmastokokous järjestetään nyt öljyntuotantoalueella, Taalas kertoo.

Tutkimustulosten mukaan ilmakehän koostumus on viime vuosina muuttunut selvästi. Muun muassa hiilidioksidin ja metaanin pitoisuudet ovat nousseet.

– Ilmasto muuttuu nyt kiihtyvällä tahdilla. Uudessa raportissa on havaittu, että tulvat ovat lisääntyneet ja merivesi noussut paikoin jopa 30 senttiä. Myös jäätiköiden monivuotista jäätä on enää kolmasosa 80-luvusta.

Tutkimuspiireissä ei kyseenalaisteta ilmastomuutoksen vaikutusta. Tutkijoiden mukaan parhaillaan maapallon ilmaston pitäisi olla menossa kohti jääkautta, mutta lämpötila vain lämpenee ihmisen johdosta.

– Pohjois-Euroopassa tullaan menemään lämpimämpään ja yhä märempään suuntaan. Muualla maailmassa kuivuus ja toisaalta tulvat lisääntyvät. Selvää on, että kustannukset tulevat olemaan kovia, Taalas kertoo.

(MTV3)

Katso Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Petteri Taalaan haastattelu: (Huomenta Suomi 27.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.