Mainos

Taajamateiden törmäysesteet vaarallisia

Moottoriajoneuvojen suistuminen ja törmäys tien sivun esteeseen aiheuttaa 29 prosenttia autossa olleiden kuolemista, ilmenee Teknillisen korkeakoulun tieliikennelaboratoriossa tehdystä tutkimuksesta. Viime vuonna menehtyi näin 79 henkilöä. Kuolemantapauksista 19 tapahtui taajamissa ja taajaman lähialueella 49.

Taajamien suistumisonnettomuuksissa taas loukkaantuu vuosittain yli tuhat henkilöä, joista puolet törmäyksissä puihin ja pylväisiin. Tyypillisiä suistumisonnettomuuksien kasautumia ovat vilkasliikenteisten väylien kaarteiset rampit ja liityntäalueet.

-Taajamateiden onnettomuusaste, 26 henkilöä sataa miljoonaa ajoneuvokilometriä kohden on lähes kaksinkertainen taajamien ulkopuolisiin teihin verrattuna, toteaa tutkimuksen tehnyt dipl.ins. Kari Laakso.

Nämä suistumisonnettomuudet kasaantuvat viikonloppuöihin, alkoholi on usein ja runsaasti mukana ja kuljettaja on nuori. Kuitenkin noin puolet suistumisista tapahtuu "tavallisille" varovaisille kuljettajille.

Vaaralliset esteet tulisi kartoittaa

Tutkija Laakso suosittaa, että taajamien ja katujen suunnittelussa tulisi välttää vaarallisia esteitä. Ulkokaarteessa ja muissa suistumispaikoissa olevat pylväät ja muut vaaralliset esteet tulisi mahdollisuuksien mukaan poistaa, siirtää muualle, suojata tai tehdä perään antaviksi. Ahtaissa tiloissa voitaisiin käyttää ajoneuvon pehmeästi pysäyttävää ja väljillä alueilla hinnaltaan edullisempaa jalustasta irtoavaa pylvästä. Suistumisonnettomuuksien vaara vaihtelee huomattavasti kunnittain.

-Kuntien tulisikin panna toimeen turvallisuustarkastuksia, joissa asiantuntijat järjestelmällisesti arvioisivat taajamateiden vaarapaikat ja tekisivät parannusehdotuksia, suosittelee tutkija Pekka Tiainen liikenneministeriöstä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.