T.i.l.a.-ohjelma neuvoo:

- Kaunista saa edullisestikin ja ylellistä ei kannata pelätä

Helsingin keskustassa sijaitsevan asunnon makuuhuoneessa ovat puhaltaneet uudet tuulet. Valkoisen sängyn takana hehkuu punaisena seinä, johon katon valokuilu luo eläväistä tunnelmaa. Lopputulokseen tarvittiin kuusi halogeenilamppua ja kaksi loisteputkea sekä aiottua isompi remontti. Tulos oli kuitenkin vaivan arvoinen.

– Valaistus tekee seinästä taideteoksen, t.i.l.a.-ohjelman sisustussuunnittelija ja sisustusarkkitehti Pirkko-Liisa Topelius sanoo tyytyväisenä.

Asunnon omistaja, Sari Aho, vahvistaa, että iltaisin käytössä onkin vain makuuhuoneen tunnelmavalo, joka tuo mieleen tulen loimun.

– Lopputuloksesta tuli parempi kuin odotin. En olisi itse osannut kuvitella tällaista sängynpeittoa ja makuuhuoneen kaapitkin tilattiin näkemättä, Sari ihmettelee.

Valolla ja värillä tunnelmaa

Suunnittelutyön lähtökohtana on aina tutustuminen asiakkaaseen ja hänen toiveisiinsa. Pirkko-Liisa Topelius korostaa, että yksityiskodin sisustuksen suunnittelu on luottamusasia, joka vaatii paneutumista asiakkaan tyyliin ja elämäntapaan.

– Monet asiat kodissa paljastavat sen millaisista ihmisistä on kyse. Asunnon täytyy palvella käyttäjänsä tarpeita.

Sari Ahon ja hänen miehensä makuuhuoneen suunnittelu alkoi loka-marraskuussa 2003, ja työ valmistui helmikuussa.

– Tämän makuuhuoneen haasteita olivat hyvän valaistuksen suunnittelu, tunnelman luominen sekä riittävän säilytystilan aikaansaaminen makuuhuoneeseen, Pirkko-Liisa kertoo.

Ennestään oli hyvä sänky – muut tavarat taas olivat ”ajautuneet” huoneeseen. Pirkko-Liisa mittaili sopusuhtaista ja väljää tilaa, katseli mietteliäästi ikkunaa, josta lankesi sisään kaunista valoa – ja päätti ottaa sisustuksen suunnittelun lähtökohdaksi tunnelmanluomisen valon ja värin avulla.

Punaisen sävy löytyi tyynystä

Makuuhuoneen tumma punainen lähti ideana olohuoneessa olevasta Marimekon unikkosarjan tyynystä. Kolmen sävyn joukosta asunnon omistaja valitsi mielestään parhaan.

– Väri tuo mieleen Espanjan tai Meksikon, ja tuntuu oikein omalta, Sari sanoo.

Kauniisti putoavan, tikkisamettisen sängynpeiton Sari teetti Pirkko-Liisan ohjeiden mukaan.

– Ajatus sametin yhdistämisestä punaiseen on hyvä, Sari nyökkää Pirkko-Liisalle, joka kehottaa rohkeasti tarjoamaan sisutuksessa elämyksiä eri aisteille.

– Tämä peitto suorastaan vaatii koskettamista, ja sängyn alla oleva pellavasamettimatto korostaa vaikutelman mukavuutta.

Matkamuistona hankittu australialainen aboriginaali-taulu sopii kuin nenä päähän makuuhuoneen samanhenkisen pikku kaapin päälle. Taulun pyöreät muodot toistuvat kauniisti kaapin ovissa.

Pirkko-Liisan mukaan matkamuistojen kertyminen kodin nurkkiin on yleinen ilmiö.

– Esineet on yleensä ripoteltu ympäri asuntoa. Kokoamalla samanhenkiset yhteen ja etsimällä niille harkitut paikat tavarat pääsevät oikeuksiinsa.

Sisustus tuo hyvinvointia

Pirkko-Liisan mielestä sisustaminen ei ole statuskysymys, vaan kaunis koti liittyy luonnollisesti ihmisen hyvinvointiin.

– Haluan aina muistuttaa, että edullisestikin voi tehdä hyvää jälkeä ja ylelliseltä näyttäviä ratkaisuja.

Pirkko-Liisa tietää mistä puhuu. Hän on paitsi sisustussuunnittelija ja sisustusarkkitehti, myös galleristi. Sisustajan työn lisäksi Pirkko-Liisa on opettanut sisustussuunnittelua ja värioppia sisustusalan opiskelijoille mm. Taideteollisessa Korkeakoulussa ja Lahden ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa.

Sisustussuunnittelijat tietävät, että suomalaiset vieroksuvat ylelliseltä näyttäviä ratkaisuja.

– Meillä on takaraivossa kasvatuksen mukana tulleita turhia pelkoja siitä, että jokin näyttää ”liian hienolta”. Ei uskalleta tehdä upeaa jälkeä itselle.

Hymyileväinen ja sanoissaan harkitseva Pirkko-Liisa muistuttaa, että kauniiseen kotiin kannattaa panostaa oman hyvinvoinnin vuoksi.

– Tasapainoinen ja viihtyisä sisustus on ikään kuin tervetulotoivotus kotiin.

  • Teksti ja kuvat: Nina Pinjola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja