Mainos

Syyttäjien määrää halutaan lisätä

Valtiontilintarkastajien mukaan syyttäjiä on liian vähän. Vakavien rikosten selvittäminen pysähtyy syyttäjän pöydälle.

Valtiontilintarkastajat tänään ovat luovutetussa kannanottossa kiinnittäneet huomiota syyteharkinta-aikojen pidentymiseen.

Syyttäjiä on liian vähän. Tänä vuonna saatiin 5 uutta syyttäjän virkaa. Ensi vuodelle luvassa on ehkä yksi. Syyttäjien työmäärän kasvu vastaa arviolta parinkymmenen ihmisen työtä. Vaativinta syyttäjän työtä tekevää joukkoa ei selvästikään ole tarpeeksi.

Viime vuonna yli vuoden syyteharkintaa odottaneita juttuja oli yli 300. Tänä vuonna niiden määrä on noussut neljänneksellä.

Mutkikkaiden talousrikosjuttujen syyteajat ovat venyneet tänä vuonna. Syyttäjien pöydälle jäävät vuoroaan odottamaan myös paljon työtä teettävät huumerikosjutut. Oikeusministeriön tuottavuuden vaatimus houkuttaa tarttumaan mieluummin 50 helppoon ja nopeaan juttuun kuin paljon aikaa vievään tapaukseen.

Viime vuonna syyttäjien pöydälle tuli lähes 90 000 juttua, joista runsas 3000 juttua vei työajasta kolmanneksen.

Oikeusministeriössä kehitellään useita erilaisia uudistuksia, jotta syyttäjille jäisi aikaa enemmän syyttämiseen.

Tarkoitus on luoda nykyistä suurempia syyttäjäyksiköitä, jolloin juttuja voidaan jakaa tasaisemmin syyttäjien välillä kuin nykyään ja lisäksi hallinnolliseen työhön käytettyä aikaa voidaan käyttää entistä enemmän itse syyttämistyöhön.

Oikeusministeriö valmistelee ensi kevääksi eduskunnalle asiasta esitystä. Sadat rikolliset ovat vapaina syyttäjien työtaakan takia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.