Mainos

Syyttäjien kansainväliselle yhteistyölle vauhtia

Euroopan oikeusviranomaiset tehostavat yhteistyötään järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Helsingissä parhaillaan kokoontuva Euroopan oikeudellinen verkosto on osa järjestäytyneen rikollisuuden vastaista toimintaohjelmaa EU:ssa.

Verkoston tarkoitus on nopeuttaa tutkintatuomareiden ja syyttäjien kansainvälisiä yhteyksiä. Hallitusneuvos Hannu Taimisto toteaa, että oikeusviranomaisten yhteistyö on aina ollut kangertelevaa. Tarkoituksena on ottaa mallia poliisien kansainvälisestä yhteistyöstä, joka on tehokasta ja organisoitua. Nopeutta tarvitaan esimerkiksi tapauksissa, joissa joku EU-maa pyytää toiselta takavarikkoa tai tutkintaa. Taimiston mukaan tällaisissa tapauksissa on ollut jatkuvasti ongelmia, sillä apua ei saada niin nopeasti kuin tarvittaisiin.

Vasta alkuvaiheessa olevan verkoston Suomen yhteysviranomaisia ovat oikeusministeriö, valtakunnansyyttäjänvirasto ja keskusrikospoliisi. Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen pitää yhteistyön tehokasta erittäin tärkeänä syyttäjille. Järjestäytynyt rikollisuus, huumerikokset, rahanpesu ja muut talousrikokset levittäytyvät usein moniin maihin. Toiviainen sanoo, että syyttäjä tarvitsee kipeästi apua, sillä hänellä on lopullinen vastuu jutun menemisestä läpi.

Viime joulukuussa työnsä aloittanut verkosto on avannut jo nettisivut ja levittänyt tietoa cd-romeilla. Lähiaikoina on tarkoitus saada turvalliset sähköposti- ja Internet-yhteydet.
-Yhteistyötä vaikeuttavat erot eri maiden tietotekniikassa. Joissakin Euroopan maiden tuomioistuimissa ei ole edes tietokoneita, EU:n neuvoston osastopäällikkö Hans. G. Nilsson sanoo.

Yhteistyötä tehostetaan myös lähentämällä maiden oikeusjärjestelmiä, jotta esimerkiksi rahanpesua voitaisiin tutkia tehokkaammin. Tampereen lokakuisen huippukokouksen antina yhteistyössä päätettiin keskittyä erityisesti talous- ja huumerikoksiin, ihmisten salakuljetukseen ja naiskauppaan, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, korkean teknologian rikoksiin, ympäristörikoksiin sekä terrorismiin. Kehittelyn alla on myös eri maiden tuomioistuinten antamien päätösten keskinäinen tunnustaminen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.