Mainos

Syyttäjät valittavat harvoin pedofiilien tuomioista

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliina Koskelo kehotti syyttäjiä valittamaan lasten hyväksikäyttötuomioista, jos oikeuskäytäntöä halutaan ohjailla. Rikosoikeuden professori selvittäisi epäyhtenäisyyttä tutkimuksen keinoin.

Syyttäjät hakevat valituslupaa korkeimmalta oikeudelta lasten hyväksikäyttöjutuissa erittäin harvoin.

Korkeimman oikeuden tilastoista käy ilmi, että viimeisen viiden aikana syyttäjät ovat hakeneet pedofilien tuomioista valituslupaa yhdeksän kertaa; näistä vain kolmessa oli kyse rangaistuksen seuraamuksesta.

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo sanoi viime viikolla MTV:n uutisten haastattelussa, että jos oikeuskäytäntöä halutaan ohjailla, myös syyttäjien tulisi valittaa valittaa lasten hyväksikäyttötuomiosta.

Viime aikaiset pedofilituomiot ovat koetelleet kansan oikeustajua.

- En usko, ettät tässä mitään suurta näiden asioiden valitusryntäystä on odotettavissa, kertoo oikeustieteen professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Korkein oikeus myöntää harvoin valituslupaa. Vuosina 2003-2006 käsittelyyn otettiin lapsen hyväksikäyttöä koskevissa asioissa, hakijasta riippumatta, 11 valituslupaa.

Nuotion mukaan prejurikaateilla eli ennakkopäätöksillä on vaikea ohjata rangaistuksen määräämista ja rangaistuksen mittaamista. Viimeisen viiden vuoden aikana syyttäjän aloitteesta rangaistuksen mittaamiseen on saatu yksi ennakkopäätös. Ehdotonta vankeusrangaistusta korotettiin viidestä kuuteen vuotta.

- Ne antavat kyllä hyviä esimerkkejä viisaista harkinnoista, mutta en usko, että tällaisessa moninaisessa rikostyypissä pystyttäisiin tätä kautta saamaan ratkaisuja epäyhtenäisyyteen, Nuotio sanoo.

Rikosoikeuden professori selvittäisikin mahdollista epäyhtenäisyyttä tutkimuksen keinoin. Tuomareiden arviointia vaikeuttaa se, että lasten hyväksikäyttöjuttujen asiakirjat ovat salaisia, eivätkä he tunne toisten käräjäoikeuksien juttuja.

- Paljon tärkeämpi asia on se, että tunnetaan käytäntö ja tunnetaan näitä ongelmia. Täten myös alemmat tuomioistuimet voivat itse pohtia sitä oikeudenmukaista rangaistusta, Nuotio valottaa.

Monet tuomarit katsovat, että yksittäistapauksista tehdään harhaanjohtavia yleistyksiä. Lasten hyväksikäytöstä on kuitenkin langetettu koviakin tuomioita. Rangaistus esimerkiksi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Myös valtakunnansyyttäjän virastossa hyväksikäyttötuomioita seuraa erikoitunut syyttäjäryhmä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.