Syyttäjät kertovat Etelä-Afrikan parlamenttitalon sytyttämisestä epäillyn tunnustaneen tekonsa – tuomio voi olla elinkautinen

Etelä-Afrikan parlamenttitalon palon sytyttämisestä epäilty mies tunnusti tekonsa kiinnioton yhteydessä parlamenttitalon sisällä, kertoivat syyttäjät oikeudessa tänään. Oikeudessa käsiteltiin epäillyn vapauttamista takuita vastaan.

49-vuotias mies otettiin kiinni sen jälkeen kun tulipalo oli syttynyt parlamenttitalossa Kapkaupungissa tammikuun 2. päivänä. Syyttäjien mukaan mies oli myöntänyt tekonsa ylpeänä ja lyönyt rintaansa, kun tälle oli näytetty kuvia palavasta parlamenttitalosta kiinnioton jälkeen.

Sittemmin epäilty on kiistänyt syytteet terrorismista, ryöstöstä ja tuhopoltosta.

Puolustusasianajajan mukaan epäilty on käynyt mielentilatutkimuksessa heti palon syttymistä seuraavana päivänä ja tällä diagnosoitiin paranoidinen skitsofrenia. Puolustus on kuitenkin kieltäytynyt toisesta tutkimuksesta, jolla epäilty voitaisiin todeta syyntakeettomaksi.

Epäillyn uskotaan olevan koditon.

Epäillyn valaehtoisessa todistuksessa sanotaan, että parlamenttitalon sytyttäminen tuleen oli oikein, koska tällä hetkellä parlamentti ei auta eteläafrikkalaisia. Hän on selittänyt halunneensa muun muassa estää presidentti Cyril Ramaphosaa pitämästä helmikuulle suunniteltua puhetta ja vaatia tämän eroa sekä rahallista tukea ilman tuloja eläville eteläafrikkalaisille.

Suuri joukko pelastajia sammutti paloa yli kaksi päivää.

Tuomio voisi olla elinkautinen

Epäilty esiintyi oikeudessa valokuvaajille ja toimittajille peittämättä kasvojaan, kuten hän on tehnyt aiemmissakin istunnoissa. Kun häneltä kysyttiin todistuksestaan, jossa hän ilmeisesti tunnustaa rikoksen, epäilty vastasi olevansa syytön. Hän kieltäytyi vastaamasta suurimpaan osaan kysymyksistä.

Oikeuteen toimitetussa lausunnossaan epäilty sanoi tulleensa poliisin murjomaksi ja pelottelemaksi. Hän kertoi poliisin uhkailleen kuolemantuomiolla, jos hän ei suostuisi yhteistyöhön.

Kiinnioton jälkeen epäiltyä on kuvailtu julkisuudessa syntipukiksi ja huomautettu turvallisuuspuutteista ja ongelmista palokunnan järjestelmissä. Syyttäjän mukaan valvontakameran kuvissa kuitenkin näkyy mies, joka on pukeutunut kuten epäilty kiinniottohetkellä, sytyttämässä parlamenttitaloa tuleen pudottamalla bensiinillä voideltuja papereita ja laatikoita istuntosaliin ja repimällä verhoja sytykkeeksi.

Epäilty voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen, jos hänet tuomitaan syylliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat