Syyttäjät Aarnio-vyyhdin ryvettämästä huumepoliisista: "Isoja juttuja ei enää ole"

Helsingin huumepoliisi selvittää törkeitä huumerikoksia entiseen tahtiin, vaikka yksikön pitkäaikainen päällikkö Jari Aarnio on joutunut sivuun vakavien rikosepäilyjen takia.

Poliisihallituksen mukaan törkeitä huumausainerikoksia on tullut tutkintaan Helsingissä suunnilleen parinsadan jutun vuositahtia. Poikkeuksen teki toissa vuosi, jolloin juttuja kirjattiin lähes 340. 

Selvitettyjen juttujen määrä on säilynyt vakaana jo vuosia, ja tämänkin vuoden alun luvut ovat linjassa viime vuosien kanssa.

Asiantuntijoiden mukaan tilastot eivät kuitenkaan näytä koko totuutta huumetutkinnasta eivätkä etenkään sen vaikuttavuudesta. 

Espoon kokeneen huumesyyttäjän Erkki Huhtalan saamien tietojen mukaan Helsingin huumepoliisista ei tule syyteharkintaan isoja juttuja entiseen tapaan. Helsingin syyttäjänvirastosta kerrotaan samaa.

Törkeä voi olla sata grammaa tai kiloja 

Huhtala huomauttaa, että tilastoissa törkeä huumausainerikos voi olla runsaat sata grammaa tai seitsemän kiloa amfetamiinia. Myös kirjaustyyleissä on eroja.

– Jos huumekätkölle metsässä menee kolme kaveria, joku voi kirjata yhden törkeän huumausainerikoksen. Joku toinen voi kirjoittaa siitä jokaiselle henkilölle oman törkeän huumausainerikoksen.

Nimettömänä pysyttelevä päällystötason poliisilähde Helsingistä sanoo, että kaupungin huumepoliisin uudeksi painopisteeksi valittu katuvalvonta on tärkeää, muttei yksin riitä.

– Kenttävalvonnan rinnalle tarvitaan vaativaa huumetutkintaa ja lisäksi talousrikostutkintaa. Kun ne toimivat yhdessä, saadaan pysäytettyä isoja kuvioita, poliisi sanoo.

Lähde: Töitä tehdään pelon ilmapiirissä 

Työilmapiirin Helsingin huumepoliisissa on kerrottu olevan alamaissa sen jälkeen, kun Aarnio joutui rikosepäilyjen takia tutkintavangiksi marraskuussa 2013.

Jotkut Aarnion alaisista ovat itsekin syytteessä virkarikoksista. 

Moni entisistä alaisista jatkaa töitä huumepoliisina uuden päällikön johdolla.

– Kyllä siellä tehdään töitä, mutta yleisessä hämmennyksen ja pelon ilmapiirissä. Vaativa tutkinta on käsitykseni mukaan lamautunut, poliisilähde sanoo.

Poliisijohto: Tilanne "ei hälyttävä" 

STT ei tavoittanut Helsingin huumepoliisin uutta päällikköä Jukka Paasiota haastatteluun. 

Rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista puolestaan kertoo, ettei mitään keskusteluakaan ole käyty, ettei keskityttäisi vakavampiin huumausainerikoksiin. Siltamäen mukaan painopisteinä ovat sekä vakavat huumausainerikokset että huumausaineiden katuvalvonta.

– Onhan se tosiasia, etteivät nämä asiat (Aarnio-vyyhti) ole voineet olla vaikuttamatta henkilöstöön. Mutta työmotivaatiota on rikosten selvittämiseen, hän sanoo.

Poliisitarkastaja Juha Henttalan mukaan Helsingin alueen huumetutkinnan ja -torjunnan tilaa seurataan, mutta erityistä huolta siitä Poliisihallituksella ei ole juuri nyt.

– Poliisihallituksessa olemme tarkastelleet, miten työ tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa jatkuu. Ei ole merkkejä, etteikö esimerkiksi yhteistyö alueella tällä hetkellä toimisi keskusrikospoliisin ja muiden toimijoiden välillä.

Tilastoissa ei ole puoleen eikä toiseen mitään hälyttäviä merkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat