Syyttäjän todistevyörytys jatkui: Aarnio osti Trevocin toimistoon tv:n ja jääkaapin

Syyttäjä Mikko Männikön mukaan Jari Aarnio oli tiiviisti mukana Trevocin toiminnassa. Syyttäjän mukaan Aarnio jopa osti Trevocin uuteen toimistoon jääkaapin ja television.

Syyttäjä jatkoi seitsemäntenä käräjäoikeuspäivänä kirjallisten todisteidensa esittelyä.

Trevoc-oikeudenkäynnin kirjalliset todisteet

Syyttäjällä on 813 kirjallista todistetta. Niitä on nyt puitu viisi päivää. Jäljellä on vielä kolmasosa.

Teema: Kaupat poliisin kanssa

Ti 20.1.: "Tsiigaa ja tee punasel ja lähetä back"

Ke 21.1.: Syyttäjä todisteli Aarnion kaksoisroolia tekstiviesteillä

Teema: Aarnion omistus Trevocissa

Ma 26.1.: Syyttäjä: Jari Aarnio oli raskauttavien sähköpostien J

Ti 27.1.: Syyttäjän verkko tiheni Aarnio-käräjillä


Syyttäjä on jaotellut kirjalliset todisteensa teemoittain. Ensimmäinen teema liittyi siihen, miten Aarnio valmisteli ja järjesteli poliisin ostoja Trevocista.

Toinen teema nivoutui siihen, miten Aarnio hankki salaa itselleen osuuden Trevocista.

Perjantaina päästiin kolmanteen teemaan eli siihen miten Aarnio käytti Trevocissa valtaa.

Syyttäjällä on kaikkiaan 813 kirjallista todistetta. Tähän mennessä niistä on käsiteltyi hieman yli viisisataa. Puolustuksilla omia todisteita on yhteensä vajaa sata.

Tähän saakka oikeussalissa on käsitelty pitkälti törkeän virka-aseman väärinkäyttöön liittyvää syytettä.

Kymmenittäin todisteita

Syyttäjä Männikön käsityksen mukaan Jari Aarnio oli vuodesta 2009 alkaen tiiviisti mukana tekemässä Trevocin ratkaisuja.

Männikkö esitteli päivän mittaan siitä toistasataa todistetta. Ne olivat tietokoneilta takavarikoituja sähköposteja ja puhelimista löytyneitä tekstiviestejä.

Eräiden sähköpostin mukaan Aarnio oli esimerkiksi pohtimassa Trevocin toimitilojen vuokraamista ja nettisivujen uudistamista.

(Kuvan voi klikata suuremmaksi) 

Toisen nettisivuihin liittyvän todisteen osalta syyttäjä ihmetteli, että miksi alla olevassa sähköpostissa korostettiin nimenomaan R:n osuutta. Syyttäjän mukaan R on Aarnio.

Puolustuksen mukaan Aarnio oli Trevocin johtohahmon Pasi Pataman kaveri ja hän arvosti Aarnion mielipiteitä. Tässä tapauksessa puolustukset jopa myönsivät Aarnion R:ksi, vaikka monin muin paikoin se kiistettiin.

Vastaavanlaisia todisteita oli kymmenittäin. Puolustukset vetosivat kaveruuteen usein.

Syyttäjän käsityksen mukaan kokonaistilanne kesällä 2009 oli se, että Aarnio järjesti tuolloin itselleen omistusosuutta Trevocista Instia Groupin kautta ja sai poliisihallituksen myöntämään Helsingin poliisille erikoisluvan seurantalaitteiden hankintaan Trevocista.

Ja - syyttäjän käsityksen mukaan - oli myös päättämässä Trevocin toiminnasta. 

Televisio ja jääkaappi?

Yksi erikoisimmista viesteistä liittyi Trevocin muuttoon uusiin toimitiloihin Vantaan Technopoliksessa lentokentän kupeessa.

Aarniolle lähetettiin lukuisia viestejä eri toimitiloista, mutta kun viimeiden päädyttiin Technopoliseen Patama lähetti Aarniolle muuttosuunnitelman. Toisessa myöhemmässä viestissä viitattiin siihen, että Aarniolle maksettaisiin kuluja takaisin.

Syyttäjän käsityksen mukaan Aarnio osti toimistoon käteisellä jääkaapin ja television, koska myöhemmässä emailissa viitattiin siihen, että Aarniolle maksettaisiin takaisin muuton käteisostoja.

Puolustus kiisti tällaiset ostot. Sen mukaan - viitetekstistä huolimatta - muuttosuunnitelmassa oli olennaisia turvallisuustarkastuksiin liittyviä tietoliikenneyhteystietoja, jotka toimitettiin Aarnion tietoon.

Hallituksen puheenjohtaja

Syyttäjä esitti myös tekstiviestikeskustelun, jossa Aarnio kysyi tutulta lakimieheltä lähtisikö tämä Trevocin hallituksen puheenjohtajaksi. Syyttäjän mukaan lakimies oli Aarnion bulvaani.

Aarnion viestit ovat valkoisella, lakimiehen sinisellä.

Myöhemmin kesällä 2011 lakimiehestä tuli hallituksen puheenjohtaja.

Me -muoto

Syyttäjä nosti esiin myös Aarnion kommentit Trevocin ja Elisan kauppojen ongelmista ja Aarnion käyttämän me-muodon sähköpostissa.

Aarniolla oli käytössään Trevocin sähköpostiosoite ja ipad. Postiketjussa oli mukana myös Trevocia omistava supomies.

Puolustuksen mukaan Aarnio vain auttoi ystäviään, koska Aarnio oli ollut aiemmin puoli vuotta virkavapaalla ja Elisalla töissä.

Aarniolle päätyi muun muassa myös kirjapitoa, asiakastietoja ja hinnoitteluun liittyviä asiakirjoja.

Oikeudenkäynti jatkuu maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat