Mainos

Syyttäjä vaatii suursijoittajalle vankeutta pörssikurssien manipuloinnista

Syyttäjä Malla Sunell vaatii tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä sijoittaja Kai Mäkelälle ehdollista vankeutta Alma Median osakekauppoihin liittyvässä pörssirikosvyyhdissä. Syytettynä on viisi muutakin miestä.

Syytteet muun muassa törkeästä kurssin vääristämisestä nivoutuvat Alman osakkeen ympärille erityisesti kesästä 2008 alkuvuoteen 2009.

67-vuotias, ammattisijoittajana tunnettu Mäkelä on kiistänyt syytteet. Muista syytetyistä kukaan ei ole Alman vastuuhenkilöitä.

Jutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tiistaina.

Finanssikriisi iski

Mäkelä omisti tapahtumien aikaan suuren määrän Alman osakkeita. Syyttäjä Sunellin näkemyksen mukaan Mäkelä oli myös sitoutunut ostamaan lisää osakkeita termiinikaupoilla eli sellaisilla, joissa kauppahinta oli lyöty lukkoon etukäteen.

Kun finanssikriisin myötä Alman osakkeen arvo aleni, Mäkelälle tulevat tappiot sovituista kaupoista kasvoivat. Syyttäjän mukaan Mäkelä oli myös pantannut osakkeita vakuuksiksi, mikä johti pankeilta lisävakuusvaatimuksiin, jos kurssi putosi liikaa.

Syyttäjän mukaan Mäkelällä oli tätä kautta halu vaikuttaa Alman osakkeen kurssiin. Osakkeen arvon nostamiseksi Mäkelä sitten järjesti keinotekoisia kauppoja kesäkuusta joulukuuhun 2008 yrityksillä, jotka syyttäjän mukaan todellisuudessa kuuluivat hänen valtapiiriinsä.

"Todelliset olosuhteet salattiin"

- Liiketointen taustalla olevat todelliset olosuhteet on salattu muilta markkinaosapuolilta ja liiketoimet ovat antaneet väärää ja harhaanjohtavaa tietoa Alma Media Oyj:n osakkeen tarjonnasta, kysynnästä ja hinnasta, syytteessä todetaan. 

- Rikos on ollut omiaan huomattavasti heikentämään luottamusta arvopaperimarkkinoiden toimintaan. Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, kun ottaa huomioon, että harhaanjohtavia liiketoimia on tehty suunnitelmallisesti useina päivinä ja niihin on käytetty merkittäviä rahamääriä.

Mäkelää syytetään myös tiedottamisrikoksesta, koska hän ei liputtanut tosiasiassa yli 30 prosentin rajan noussutta omistusosuuttaan.

Syyte Ilkan osakkeista

Juttuun nivoutuu myös erillinen Ilkka Yhtymän osakkeisiin liittyvä rikosepäily kurssin vääristämisestä joulukuussa 2010. Syyttäjän mukaan Mäkelä oli antanut toimeksiannon ostaa Ilkan osakkeita pörssipäivän viime minuutteina ylihintaan.

- Mäkelä on toimillaan antanut väärää ja harhaanjohtavaa tietoa kyseisen arvopaperin kysynnästä ja hinnasta, syytteessä todetaan.

Mäkelä oli kuukautta aiemmin myynyt suuren osan Alman osakkeistaan Ilkalle. Ne maksettiin käteisellä ja vaihtovelkakirjalainalla, jossa oli mahdollisuus vaihtaa summa Ilkan osakkeiksi. Syyttäjän mukaan Mäkelällä oli hyötymistarkoitus.

Poliisi kuunteli puhelimia

Syyttäjä Sunell vaatii Mäkelälle ja kahdelle muulle törkeästä kurssin vääristämisestä syytetylle ehdollista vankeutta. Rikoksesta voidaan tuomita 4 kk - 4 v vankeutta.

Yhden epäillyn osalta syytteet ehtivät vanheta kokonaan.

Syytteestä ilmenee myös, että poliisi käytti tutkinnassa kovia keinoja, muun muassa telekuuntelua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.