Syyttäjä vaatii Jippiille 800 000 euron sakkoa

Syyttäjä vaatii entiselle teleoperaattori Jippiille eli nykyiselle Saunalahdelle 800 000 euron yhteisösakkoa. Jippiin johtoa epäillään vuonna 2001 tehdyistä arvopaperimarkkinarikoksista. Saunalahden nykyinen johto ei kerro, kuinka moni epäillyistä on vielä töissä yhtiössä.

Internet-huuman lippulaivan Jippiin epäillyt pörssirikokset menevät oikeuden ratkaistavaksi. Jippii eli nykyinen Saunalahti kertoi tänään lyhyellä tiedotteella syyttäjän vaativan yhtiölle 800 000 euron yhteisösakkoa epäillystä arvopaperimarkkinarikoksesta.

Helsingin kihlakunnan syyttäjänvirastosta kerrottiin vain, että syyttäjä on jättänyt haastehakemuksen viime perjantaina. Hakemuksen sisältö ja kaikki epäillyt tulevat julkisiksi, kun oikeuskäsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa. Käsittelypäivämäärää ei ole vielä päätetty.

Poliisitutkinta vuosituhannen alun tapahtumista yhtiössä alkoi Rahoitustarkastuksen aloitteesta vuonna 2003. Saunalahti on nykyisin osa Elisaa.

Aamun Helsingin Sanomien mukaan syyttäjä epäilee Jippiin entistä johtoa osin jopa törkeästä kurssin vääristämisestä, törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä ja kirjanpitorikoksesta vuosina 2000 ja 2001. Lehden mukaan oikeuteen joutuu 16 Jippiin entistä johtohenkilöä. Heiltä vaaditaan takaisin 1,6 miljoonan euron rikoshyötyjä.

STT ei tavoittanut tänään Jippiin entistä johtoa kommenttia varten tai tarkistaakseen, ketkä ovat saaneet syytteen. Poliisitutkinnassa epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä laittomuuksiin.

Saunalahden mukaan syyttäjä on myös varannut mahdollisuuden esittää yhtiölle menettämisseuraamuksen. Yleensä se tarkoittaa rikoksella saadun hyödyn palauttamista valtiolle.

Saksan toiminnot kaiken ytimessä

Epäillyt rikokset kohdistuvat Jippiin pörssitaipaleen alkuun. Keskeinen osa tutkintaa on ollut Jippiin Saksan tytäryhtiöissä tehdyt liiketoimet ja niiden kirjanpito.

Jippii listautui pörssiin keväällä 2000. Saksan toimintojen tappiollisuus alkoi valjeta jo seuraavana vuonna. Saksan vaikeuksien vuoksi Jippii asetettiin yrityssaneeraukseen vuoden 2001 lopussa. Jippii antoi vielä keväällä ja alkukesästä 2001 varsin valoisia arvioita tulevaisuudestaan.

Pörssin kurinpitolautakunta puuttuikin kevään tiedotteisiin vuoden lopussa ja määräsi yhtiölle sakot tiedonantovelvollisuuden laiminlyönneistä. Lautakunnan mukaan Jippiin johto antoi sijoittajille puutteellista tietoa yhtiön tilasta.

Sisäpiiritiedon hyväksikäytöstä on kyse, kun sisäpiiriläinen ostaa tai myy osakkeitaan ja hänellä on käytössään julkaisematonta tietoa yhtiön osakkeen arvosta. Osakekurssia vääristetään, kun markkinoille annetaan tietoisesti virheellistä tai puutteellista tietoa osakkeen arvoon vaikuttavista tekijöistä.

Saunalahti kiistää syyttäjän vaatimukset Saunalahden toimitusjohtaja Matti Vikkula pitää syyttäjän sakkovaatimusta yhtiölle perusteettomana. Vikkula ei suostu kommentoimaan, onko syytteen saaneita edelleen yhtiön palveluksessa.

- Meillä ei ole pörssitiedotetta enempää kerrottavaa, mutta lähtökohta yhtiön puolelta on, että se (syyttäjän vaatimus) on perusteeton, Vikkula sanoi.

Vikkulan mukaan Saunalahdella ei ole myöskään tarkempaa tietoa siitä, mitä syyttäjä tarkoittaa pörssitiedotteessa mainitulla vielä "yksilöimättömällä menettämisseuraamuksella".

- Siinäpä hyvä kysymys. Me emme itsekään sitä tiedä, Vikkula jatkoi.

Vikkulan mukaan ei ole hänen tehtävänsä kommentoida, miten moneen jippiiläiseen syyttäjän epäilyt kohdistuvat.

- Nimilistan osalta olemme todenneet, että emme lähde sitä sen enempää arvioimaan tai kommentoimaan, Vikkula sanoi ja perusteli sitä listan pituudella.

Kysymykseen siitä, onko listalla edelleen yhtiön palveluksessa olevia henkilöitä hän totesi vain, "ettei lähde sitäkään arvioimaan tai kommentoimaan".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat