Mainos

Syyttäjä vaatii Erlundille ehdollista

Valtionsyyttäjä Christer Lundström vaatii kansanedustaja Rainer Erlundille ehdollista vankeusrangaistusta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä. Valtionsyyttäjän mukaan ehdollinen vankeusrangaistus on riittävä, koska asiaan päästiin puuttumaan jo heti tapahtuman varhaisessa vaiheessa.

Rainer Erlund sai kuunnella kiusaantuneena puheitaan 15-vuotiaalle hankolaistytölle, kun Raaseporin käräjäoikeudessa kuultiin tänään puhelinnauhoitus Erlundin ja tytön välisestä keskustelusta. Erlund itse kiisti jyrkästi pyrkineensä puheillaan seksuaaliseen kontaktiin alaikäisen tytön kanssa. Erlundin mukaan hän meni ansaan, koska tyttö vanhempiensa tuella oli järjestänyt nauhoituksen, josta Erlund ei tiennyt mitään. Erlund kiisti kiihottuneensa itse puheistaan, mutta myönsi oikeudelle, että "on jännittävää puhua nuorten tyttöjen kanssa."

Humalassa vai ei?

Erlund nimitti kahta puheluaan työlle ensimmäiseksi ja toiseksi hölmöydeksi. Toisen, rikosilmoitukseen johtaneen puhelun aikana Erlund kertoi olleensa humalassa. Hän oli juonut kaverinsa kanssa pullon Koskenkorvaa puoliksi ja vielä sen päälle kotonaan kaksi olutta ja yhden gintonicin. Oikeudessa kuullun puhelinkeskustelun perusteella Erlund oli kuitenkin aika hyvässä kunnossa. Hän ei soperrellut puheissaan, mutta oli selvästi hyvin itsevarma. Hän kertoi tytölle muun muassa, että eduskunnassa tapahtuu kaikenlaista. "Sinä et tiedä mitä kaikkea. Et olisi ensimmäinen enkä minä ainoa", rehvasteli Erlund. Nämä puheet Erlund kuittasi oikeudessa humalaisen löpinöiksi, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Oikeuden puheenjohtaja, Raaseporin käräjäoikeuden laamanni Nanny Granfelt lautamiehineen on vaikean päätöksen edessä. Materiaalia on vaikka kuinka, mutta miten tuomita 59-vuotiaan kansanedustajan löysät puheet 15-vuotiaalle tytölle. Onko asiassa tapahtunut rikos vai onko kysymyksessä vain humalassa olleen miehen toilailu? Tyttö kertoi järkyttyneensä Erlundin puheluista. Hän ei pystynyt yhtenä päivänä töihin ja puhui asiasta myös koulukuraattorin kanssa. Myös todistajien mukaan tyttö selvästi järkyttyi Erlundin vihjailevista puheista. Tyttö itse piti niiden sisältöä seksuaalisena lähentelynä.

Myös ehdottelu on lähentelyä

Syyte perustuu seksuaalirikoslain pykälään, jonka mukaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on, jos henkilö "koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään". Lain mukaan myös yritys on rangaistava teko. Valtionsyyttäjä Christer Lundströmin mukaan teon tunnusmerkistöt ovat täyttyneet Erlundin puheluissa. Lundström vaatiikin Erlundille ehdollista vankeusrangaistusta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä. Valtionsyyttäjän mukaan ehdollinen vankeusrangaistus on riittävä, koska asiaan päästiin puuttumaan jo heti tapahtuman varhaisessa vaiheessa. Valtionsyyttäjä muistutti myös, että Erlund on vuonna 1983 tuomittu kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen suunnilleen identtisestä rikoksesta.

Vankeustuomio saattaisi johtaa eduskunnasta erottamiseen

Erlund sai viime eduskuntavaaleissa yli 6400 ääntä ja meni kirkkaasti ensikertalaisena eduskuntaan. Nyt ruotsalaiset ovat hylänneet hänet ryhmästään ja hän istuu yksin ryhmä Erlundina. On tuomio mikä tahansa, Erlundin tulee olemaan vaikeaa toimia kansanedustajana. Löysät vihjailut jännittävästä elämästä eduskunnassa eivät ainakaan paranna hänen asemiaan.

Kansanedustaja voidaan erottaa toimestaan, jos hän on saanut tahallisesta teosta vankeusrangaistuksen. Erottamiseen tarvitaan kahden kolmasosan määräenemmistö. Oikeuden päätös rikosoikeudenkäynnistä Erlundia vastaan annetaan torstaina 16. syyskuuta.
(MTV3-STT)

Kitta Kohosen juttu tämänpäiväisestä oikeusistunnosta Seitsemän Uutisissa. (1.02)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.