Mainos

Syyttäjä: Tshetsheenit Politkovskajan murhan takana

Toimittaja Anna Politkovskajan murhan tilaaja asuu Venäjän ulkopuolella, kertovat Venäjän syyttäjäviranomaiset.

Toimittaja Anna Politkovskajan murhasi tshetsheenien johtama moskovalainen rikollisjoukko, Venäjän valtakunnansyyttäjä Juri Tshaika on ilmoittanut. Hän kertoi viranomaisten pidättäneen kymmenen henkilöä toimittajamurhasta epäiltynä.

Murhasta epäiltyjen joukossa on Tshaikan mukaan myös palveluksessa olevia ja eläkkeelle siirtyneitä sisäministeriön ja turvallisuuspalvelu FSB:n viranomaisia.

Tshaikan mukaan Politkovskajan murhan tilaaja asuu Venäjän ulkopuolella. Ulkomailta käsin toimivat tahot yrittivät hänen mielestään murhalla horjuttaa presidentti Vladimir Putinin asemaa.

- Politkovskajan murhaamisesta voivat olla kiinnostuneita vain sellaiset henkilöt, jotka asuvat Venäjän rajojen ulkopuolella, Tshaika sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Tshaika kertoi myös, että Politkovskajan ampunut henkilö on teosta pidätettyjen joukossa. Putinin ja Tshetshenian sodan vastustajana tunnettu Politkovskaja ammuttiin kotitalonsa porraskäytävässä viime vuoden lokakuussa.

Kun Tshaikalta kysyttiin, epäileekö hän Politkovskajan murhasta Lontoossa asuvaa ja Putinia vastustavaa miljonääriliikemiestä Boris Berezovskia, hän hymyili ja kieltäytyi vastaamasta.

Murhasarja Putinin kaatamiseksi

Tshaikan mukaan sama rikollisjoukko on myös vuonna 2004 tapahtuneen amerikkalaistoimittaja Paul Klebnikovin murhan takana. Niin ikään sama joukko olisi sekaantunut keskuspankkiiri Andrei Kozlovin murhaan.

Klebnikovin, Kozlovin ja Politkovskajan murhat ovat Tshaikan mukaan sarja provokaatioita, joiden avulla pyrittiin luomaan ulkoista painetta Venäjän johtoa kohtaan.

Klebnikov toimi Forbes-talouslehden venäläisen painoksen päätoimittajana. Talouselämän ohella Klebnikov oli kirjoittanut Tshetshenian tilanteesta.

Venäjän keskuspankin varajohtajana toiminut Kozlov ammuttiin viime vuoden syyskuussa Moskovassa. Kozlov vastasi keskuspankissa pankkitoiminnan valvonnasta ja toimi aktiivisesti muun muassa rahanpesua vastaan.

"Kreml vain bluffaa"

Politkovskajan työnantajan Novaja Gazetan päätoimittaja Sergei Sokolov kiitteli maanantaina murhatutkimusten edistymistä ja piti niitä ammattitaitoisina.

Moskovalainen sananvapausaktivisti Oleg Panfilov sen sijaan piti tänään julkistettuja pidätyksiä bluffauksena. Hän muistuttaa, että lähes kaikki Venäjällä tapahtuneet toimittajien murhat ovat jääneet ratkaisematta.

- Luulen, että Kreml on vain kyllästynyt siihen, että koko maailma kyselee, mitä Politkovskajan tapaukselle kuuluu, Panfilov sanoo.

Kansainvälisen journalistiliiton IFJ:n mukaan Venäjällä on tapettu vuoden 1993 jälkeen yli 80 toimittajaa heidän ammattinsa vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.