Mainos

Syyttäjä: Töölön pankkiryöstön saalis oli jaettu etukäteen

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan syyskuisen Töölön valeryöstön saalis oli jaettu etukäteen. Suunnittelijalle, pankkivirkailijalle ja valeryöstön toteuttaneelle lippalakkimiehelle oli sovittu 17 000 - 18 000 euroa ja neljännelle, autokuskille 7 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeus ryhtyi puimaan ns. valeryöstöjuttua, jossa neljälle luettiin syyte törkeästä varkaudesta. Saalis oli 60 000 euroa.

Kolme syytettyä pääosin myönsi syytteen, mutta rahat pankissa hakenut pankkivirkailija kiisti syytteen.

- Päämieheni on antanut rahoja, mutta tehnyt sen väkivallan uhkaamana, pankkivirkailijan asianajaja Paul Perovuo sanoi. - Päämieheni on tässä asianomistaja.

Syyttäjä on eri mieltä. - Suunnitelmallisuuden puolesta puhuu muun muassa se, että tekijöillä oli etukäteen tiedossa pankista saatavan rahan määrä. Sellainen joka menee pankkiin tekemään ryöstön, ei tiedä summaa etukäteen, Hämäläinen sanoi.

Syyttäjä: "Suunnitelma laadittu etukäteen"

Syyttäjä Hämäläisen mukaan jokaisella oli oma roolinsa rikoksen tekemisessä ja he olivat tietoisia siitä, mitä tullaan tekemään.

- Poikkeuksellisen teosta tekee suunnitelmallisuuden lisäksi se, että se on tehty olennaisilta osin pankin sisältä käsin. Tekoon on osallistunut pankin työntekijä.Teko on myös pyritty naamioimaan ryöstöksi.

- Ryöstöksi naamioiminen sotki esitutkintaa. Poliisin ensimmäinen tulkinta oli, että teko ei näyttänyt ryöstöltä. Kaikki neljä tekijää vangittiinkin epäiltynä törkeästä varkaudesta.

- Tilanteet kuitenkin muuttuvat. Epäiltyjen esitutkinnassa antamat yhdenmukaiset, ilmeisesti etukäteen sovitut kertomukset, saivat aikaan sen että pankkivirkailijaa ei epäilty osallisuudesta. Tekoa ryhdyttiin tutkimaan ryöstörikoksena.

Viimeisessä vaiheessa pankkivirkailijan osalta taas asema muuttui. Syynä olivat muiden kertomukset.

Lappu: "Tämä on ryöstö"

Syyttäjä kuvasi teon näin: - 17. syyskuuta noin kello 14 pankkiin tuli mies ojensi virkailijalle kirjekuoren. Siinä oli 10 euron seteli, jonka hän pyysi vaihtamaan kolikoiksi. Sisällä oli lappu, jossa luki: "Tämä on ryöstö. Laita rahat kuoreen tai ammun."

Virkailija nousi paikalta, haki rahat pankkiholvista ja lippalakkimies poistui.

Tapahtumat tallentuivat valvontakameratallenteelle. Hämäläisen mukaan virkailijan käytös oli poikkeavaa, kun tämä ei hätkähtänyt.

- Pankkivirkailija on rikkonut pankin turvallisuusehjeita. Kun tänä päivänä menee pankkiin, niin siellä lukee että rahat on suojattu aikaviivelukolla, mutta tämä aikaviivelukko on ollut auki.

Motiivi: Seurustelua ja pelivelkoja

- Pankkirkailijalla ja yhdellä tekijällä, ns. suunnittelijalla on ollut aiemmin seurustelusuhde. Tällä miehellä on ollut pelivelkoja ja rahapulaa. Heidän keskustelussaan on kypsynyt ajatus siitä, että tehdään pankkiin keikka, syyttäjä totesi.

- Alkuperäinen ajatus on suunnittelijan ja pankkivirkailija on taipunut ajatukseen. He olivat aivot. Lippalakkimies teki likaisen työn ja autokuski onnistuttiin houkuttelemaan mukaan. Autokuskikin tiesi kuitenkin mitä oli tapahtumassa.

Kolme myöntää...

- Päämieheni on myöntänyt teon, suunnittelijan asianajaja Jouko Pelkonen sanoi.

Lippalakkimiehen asianajaja Jarkko Jaatela kertoi päämiehensä ryhtyneen tekoon suunnittelijan, serkkunsa, pyynnöstä. - Hän oli saanut ohjeet, että jos jää kiinni niin pitää kertoa turvapaikan hakemisen ongelmista ja että hän on yksin ja omatoimisesti ryhtynyt ryöstöön.

- Kuulustelujen edetessä on hän kertonut asioista pitkälti siten kuten syyttäjä kuvaili. Hän on hävittänyt oman osuutensa rahoista.

Autonkuljettajan asianajaja Aarno Arvela sanoi, ettei syyttäjän kertomaan ole juuri lisättävää. - Autonkuljettajan osuus on tämä. Oikeus harkitsee on kyse avunannosta.

...ja yksi kiistää

Pankkivirkailijan asianajaja Perovuo sanoi naisen kiistävän teon. - Hän on luovuttanut rahat väkivallalla uhattuna.

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.