Mainos

Syyttäjä: Teini kiihdytti mersulla kovaa kohti poliisia

Syyttäjä Antti Sundberg vaatii 16-vuotiaalle nuorelle rangaistusta murhan yrityksestä, kun poika yritti ajaa elokuussa poliisimiehen yli Espoon Haukilahdessa. 16-vuotias kiisti tiistaina Espoon käräjäoikeudessa syytteen.

Teko tapahtui kolmen aikaan aamuyöllä 12. elokuuta Haukilahdessa Mellsteninrannan parkkipaikalla. 16- ja 17-vuotiaat nuoret olivat aiemmin ottaneet 17-vuotiaan isän Mercedes Benz-auton luvatta käyttöön.

Poliisimiehet olivat uimarannalla tekemässä nuorisovalvontaa. Poliisi pysäytti kovaa vauhtia pysäytyspaikkaa lähestyneen auton. Kolme nuorta nousi autosta, mutta kaksi palasi siihen pian.

- Poliisimies lähestyi autoa tarkoituksenaan tarkistaa kuljettajan ajokunto ja ajo-oikeus, syyttäjä Sundberg totesi.

Yllättävä kiihdytys

Yllättäen auto lähti voimakkaasti kiihdyttäen liikkeelle. Etäisyys poliisiin oli tuolloin kymmenen metriä, syyttäjä totesi. Auton etukulma osui poliisiin, joka kierähti konepellille ja tuulilasiin.

- Teko jäi yritykseksi, koska poliisi onnistui viime hetkellä väistämään, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä vaatii rangaistusta murhan yrityksestä, koska kyse oli virkatehtävässä olleesta poliisista.

16-vuotias nuori asuu Helsingin Vuosaaressa. Syyttäjän mukaan hän varasti aiemmin illalla kevytmoottoripyörän, jolla hän ajoi aiemmin illalla Espooseen.

Yliajoyrityksen jälkeen Mercedes oli ajettu 17-vuotiaan kotiin, josta 16-vuotias oli jatkanut matkaa moottoripyörällä. Finnoontiellä vastaan tuli poliisipartio, joka lähti tämän perään. 16-vuotias onnistui pakenemaan poliisilta kovaa ylinopeutta ajaen.

16-vuotias tavoitettiin vasta myöhemmin.

Poliisi joutui kuuden viikon sairauslomalle.

Kiisti murhan yrityksen

16-vuotias kiisti oikeudessa murhan yrityksen. Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut ajaa yli, vaan väistää. Etäisyys poliisiin oli lähtöhetkellä kolme metriä, ei kymmenen, puolustus totesi.

- Hän ryömitti autoa eteenpäin. Tarkoitus oli vain päästä pois, avustaja Jarmo Havukunnas totesi.

Puolustuksen mukaan autoa kiihdytettiin vasta, kun auto oli poliisimiehen kohdalla. Poliisi ei osunut auton etukulmaan, vaan kylkeen.

- Poliisi hyppäsi päin autoa, puolustus totesi.

Puolustus vetosi myös liikennetutkimukseen ja turma-autolla tehtyihin mittauksiin.

- Vaikka kyse olisi ollut asianomistajan väittämästä kymmenen metrin matkasta, niin auton nopeus olisi ollut 29 km/h. Sillä vauhdilla kuoleman todennäköisyys on lähes nolla, puolustus lausui.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.