Syyttäjä: Poliisi päättää rikosjutun tutkinnan usein liian aikaisin

Talousrikosjuttuja hoitava kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa pitää esitutkinta- ja pakkokeinotoimikunnan tuoreita ehdotuksia syyttäjän kannalta mahdottomina.

- Poliisin ja syyttäjän yhteistyötä halutaan siis lisätä, mutta mitään konkreettista parannusta ei kuitenkaan tarjota. Meillä ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä resursseja siihen, että osallistuisimme jokaiseen esitutkintaan riittävällä tavalla.

Syyttäjän pitää virkavastuulla huolehtia siitä, että esitutkinta on tehty kunnolla. Toisaalta poliisilla on valta päättää, milloin juttu siirretään syyttäjälle. Tiesmaan mukaan on yleistä, että poliisi lähettää syyttäjälle juttuja, joissa tutkinta on jäänyt keskeneräiseksi.

- Tutkinnan kesto on niin tärkeä tuloksia mittaava kriteeri, että houkutus tutkinnan päättämiseen keskeneräisenä on suuri. Me syyttäjät joudumme sitten tekemään poliisille lisätutkintapyyntöjä. Kun asiaa tutkineen poliisin ajatukset ovat jo toisessa jutussa, lisätutkinnan laatu ei välttämättä ole paras mahdollinen, Tiesmaa selittää.

- Eniten tästä tilanteesta kärsii tietenkin rikoksen uhri.

Asianajajaliitto jätti eriävän mielipiteen

Myös Asianajajaliitto on ilmoittanut olevansa pettynyt esitutkinta- ja pakkokeinotoimikunnan ehdotuksiin. Liiton mukaan toimikunta ei ole löytänyt aidosti tehokkaita keinoja esitutkinnan nopeuttamiseksi. Työryhmän asianajajajäsenet jättivätkin mietintöön eriävän mielipiteensä.

Asianajajat haluaisivat, että Suomessa siirryttäisiin yleiseurooppalaiseen käytäntöön, jossa syyttäjät johtavat esitutkintaa poliisien sijaan. Tätä toimikunta ei kuitenkaan esitä, vaan linjaa vain, että syyttäjän on osallistuttava riittävässä määrin esitutkintaan.

Liiton mukaan kansainvälisesti on yleistä, että syyttäjät johtavat tutkintaa.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat