Mainos

Syyttäjä: Pankkia varoitettiin Kervielin kaupoista jo marraskuussa

Societe Generalen jättihuijauksesta epäilty pörssivälittäjä kiistää, että hän olisi tavoitellut kaupoilla suoraa taloudellista hyötyä. Kerviel vapautettiin myöhään illalla odottamaan oikeudenkäyntiä.

Ranskalaispankki Societe Generalen paineet ovat koventuneet tänään, kun syyttäjä kertoi johdannaispörssi Eurexin varoittaneen pankkia Jerome Kervielin toimista jo marraskuussa.

- Pankin kysellessä asiasta Kerviel esitti väärennetyn dokumentin, jolla riski olisi katettu, syyttäjä Jean-Claude Marin sanoi.

Societe Generale ilmoitti viime viikolla kärsineensä lähes viiden miljardin euron tappiot Kervielin luvattomien johdannaiskauppojen vuoksi. Pankin mukaan se havaitsi petoksen vasta viikonvaihteessa reilu viikko sitten.

Kervielin monimutkaisilla järjestelyillä oli jopa 50 miljardin euron vastuut, joista Societe Generale ryhtyi rivakasti hankkiutumaan eroon. Monet markkina-asiantuntijat uskovat, että pankin massiivisilla myyntioperaatioilla oli vaikutusta toissa viikon maanantain pörssipaniikkiin, jota Yhdysvaltain keskuspankki seuraavana päivänä rauhoitteli yllättävällä koronlaskulla.

Jo aiemmin markkinoilla on kummasteltu, miten yksi välittäjä pystyi ohittamaan kaikki pankin sisäisen valvonnan järjestelmät. Syyttäjä Marinin mukaan Kerviel on kuulusteluissa kertonut, että muutkin Societe Generalen välittäjät ovat rikkoneet pankin sääntöjä. Kerviel ilmoittautui itse poliisille viime lauantaina.

Lukuisia piensijoittajia edustava asianajaja nosti tänään Societe Generalea vastaan erillisen kanteen, jonka mukaan pankin olisi pitänyt tiedottaa markkinoille Kervielin huijauksen aiheuttamasta tappioriskistä jo ennen kuin aloitti toimet sen kattamiseksi.

Societe Generalen osakekurssi oli tänään lähes kymmenen prosentin laskussa. Ranskan talousministeri Christine Lagarde kiisti kuitenkin, että pankki olisi kurssilaskun vuoksi ajautumassa pakkofuusioon jonkin toisen pankin kanssa. Ostajaksi veikkailtiin nyt jo ennestään Ranskan markkinoilla toimivaa brittipankkia.

Kerviel vapautettiin myöhään illalla odottamaan oikeudenkäyntiä. Hänen kohdallaan aloitetaan virallinen tutkinta petoksesta, väärennöksestä ja tietomurrosta. Virallisen tutkinnan aloittaminen ei Ranskan lain mukaan välttämättä merkitse sitä, että tutkinnasta seuraa oikeudenkäynti. Tutkinta ei myöskään ota kantaa epäillyn mahdolliseen syyllisyyteen.

Kervielin asianajajat pitivät tuomarin päätöstä merkittävänä voittona. He ovat vakuuttaneet, ettei Kerviel ole tehnyt mitään epärehellistä, eikä ole hyötynyt henkilökohtaisesti pankin varoista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.