Mainos

Syyttäjä pakotettiin luopumaan Nostokonepalvelun syytteistä?

Turkulaisen Nostokonepalvelun veropetosjutun syyttäjänä toiminut Turun kihlakunnansyyttäjä Tommi Teuri pakotettiin TV 1:n MOT-ohjelman mukaan luopumaan syytetoimista yhtiön johtoa vastaan. Teuri itse sanoi illalla STT:lle, että luopuminen tapahtui ilman varsinaista painostusta hänen ja valtakunnansyyttäjän kesken käytyjen keskustelujen jälkeen.

Talousrikoksiin perehtynyt Teuri hoiti syyteharkintaa ns. Nostokonepalvelujutussa, jossa epäiltiin, että yritys olisi aiheetta ja väärin perustein nostanut valtiolta liikevaihtoveropalautuksia. Verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi on yrityksen osakas. Joulukuussa Tammea koskeva syyteharkinta siirrettiin Teurilta valtakunnansyyttäjän virastolle, joka huhtikuussa päätti olla nostamatta syytettä Tammea vastaan. Samaan aikaan Teuri teki vastaavan päätöksen Nostokonepalvelun johdon osalta.

Teurin mukaan hänen esimiehensä valtakunnansyyttäjä ilmoitti, että jutun eväät katosivat, kun käräjäoikeus ja hovioikeus vapauttivat Nostokonepalvelun päätutkijan vaatimasta miljoonien markkojen suuruisesta omaisuuden takavarikkovaatimuksesta. Hovioikeus perusteli päätöstään sillä, ettei Nostokonepalvelun johtoa voida epäillä törkeästä veropetoksesta.

Teuri sanoi STT:lle olevansa täysin tietoinen siitä, että suomalaiseen systeemiin kuuluu syyttäjän itsenäinen syyteharkintavalta.
-Mutta on selvää, että asioista keskustellaan esimiestahon kanssa, ja jokainen tietää mitä se itsenäisyys näissä asioissa on.
-Asiassa ei kuitenkaan olisi ollut mitään keskusteltavaa, jos juttu olisi ollut yksin minulla, muistutti Teuri.

Hän niputti yhteen kolme suurta turkulaista juttua: Matintalon, Nostokonepalvelun sekä viimeisimmän eli kauppaneuvos Matti Koivurinnan ja Turun entisen verojohtajan Erkki Jääskeläisen lahjusepäilyt, joista syyttämisestä luovuttiin toukokuun alussa.
-Näissä jutuissa on ollut eritäin tärkeä saada syyttäjä syrjään. Yksi vahinko pääsi tapahtumaan (Matintalo), toisia ei saanut tapahtua, Teuri arvioi.

MOT-ohjelmassa jutun esitutkintaa johtanut rikostarkastaja Heikki Kopperoinen sanoi, että poliisin jutussa hankkimalla näytöllä olisi pitänyt syyttää Nostokonepalvelun johtoa.
-Ymmärtääkseni myös tuomitsemiskynnys on näillä näytöillä ylittynyt, sanoi Kopperoinen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.