Mainos

Syyttäjä: Näin kirjastopuukotuksen tapahtumat etenivät

Syyttäjän mukaan Jyväskylän kirjastopuukotuksen molemmat osapuolet olivat varustautuneet väkivaltaa varten muun muassa puukoin ja teleskooppipampulla. 

Syyttäjä vaatii vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeutta Jyväskylän kahden vuoden takaisesta kirjastopuukotuksesta epäillylle miehelle. 24-vuotiasta miestä syytetään muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä.

Syyttäjän mukaan mies oli matkustanut junalla Oulusta Jyväskylään. Rautatieasemalta hänet haki toinen mies, joka on myös syytettynä tässä jutussa.  

- Hän oli ennalta varautunut, josta puhui hänen varustuksensa, joihin kuuluivat puukko, lasipulloja täynnä oleva muovipussi ja suojalasit.  Tarkoitusperä on jo osin sitä kautta selvä. Ei ole menty osallistumaan kokoukseen ja kuuntelemaan sitä. Tarkoituksena oli kokouksen keskeyttäminen tai poliittisten oikeuksien loukkaus,  kihlakunnansyyttäjä Jari Välimaa sanoi.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa oli alkamassa Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus, johon puukotuksesta epäilty mies oli kaverinsa menossa. Heidän pääsynsä saliin kuitenkin estettiin, koska se oli täynnä.

- Koska sali oli täynnä, pelkästään sen vuoksi sinne ei laskettu muita henkilöitä. Estäminen johtui ulkoisista seikoista, epävirallisena järjestysmiehenä toimineella on ollut täysi oikeus estää sinne pääsy.

Kun eivät ole sisälle päässeet, alkoi väkivallan käyttö, syyttäjä kertasi lähes kaksi vuotta sitten tapahtunutta.

Tämän jälkeen törkeästä pahoinpitelystä syytetty mies löi nyrkillä ja huitaisi muovikassilla ovella seisyttä miestä. Pian tämän jälkeen lyönyttä miestä heitettiin tuolilla.

- Ilmeisesti tämän jälkeen on tapahtunut puukotus. Osumakohta puhuu siitä, ettei kyse ole syytetyn kohdalla ollut hätävarjelutilanteesta, koska on lyöty selkään.

Tilantee lopuksi puukolla lyönyttä miestä lyötiin teleskooppipampulla ja häntä heitettiin tuolilla.

Syyttäjän mukaan myös toinen osapuoli oli varustautunut väkivaltaan. Ovella seisseellä miehellä oli mukanaan telekooppipamppu sekä puukko, jota hän ei kuitenkaan käyttänyt. 

Oikeudessa näytettiin kolme valvontakameranauhaa puukotukseen liittyen.

Nauhoilla näkyy se, miten keskustelutilaisuuteen pyrkineet henkilöt saapuivat kirjastoon. Nauhoilla näkyy tappelun alku luentosalin edessä sekä tuolin heittäminen kirjaston aulassa, kun tilaisuuteen pyrkinyt porukka on poistumassa.

Nauhojen perusteella kirjastossa liikkui samaan aikaan jatkuvasti kirjaston asiakkaita, myös lapsia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.