Mainos

Syyttäjä Koivisto: Sopupelisyyte uhkaa vielä sataa pelaajaa

Sopupelisyyte uhkaa vielä kymmeniä, mahdollisesti jopa sataa pesäpallon sopupeleistä epäiltyä pesäpalloilijaa, sanoo talousrikossyyttäjä Ari-Pekka Koivisto. MTV:n Kymmenen uutisiin haastateltu Koivisto ei kuitenkaan aio tehdä sen paremmin päätöksiä syytteiden nostamisesta tai niistä luopumisesta ennen kuin Vantaan käräjäoikeudessa syksyllä alkava ensimmäinen sopupeli juttu on saatu päätökseen.

Sopupelijupakassa on kyse siitä, että kaksi vuotta sitten pelattiin viisi sovituksi epäiltyä pesäpallo-ottelua, joissa Veikkaukselta rahastettiin pitkävedossa kymmenisen miljoonaa markkaa rahaa.

Poliisitutkimusten perusteella sopupelijupakassa epäiltiin noin 360 henkilöä. Tästä joukosta on nyt rajattu 161 pois. Sen verran Koivisto on tehnyt jutussa syyttämättäjättämispäätöksiä. "Nämä henkilöt ovat pääasiassa superpesispelaajien lähitahoa, superpesiksen puuhaihmisiä tai muuten vain pitkävedosta kiinnostuneita.

Heidän asiansa on lopetettu pääasiassa ei rikos tai ei näyttöä perusteella", Koivisto toteaa. Syyttäjän mukaan lähiviikkoina on odotettavissa vielä nelisenkymmentä syyttämättäjättämispäätöstä lisää. Syyteuhka jää siis noin 150:lle henkilölle.

Ensimmäinen sopupelioikeudenkäynti alkaa Vantaan käräjäoikeudessa marraskuun alussa. 21:tä henkilöä syytetään pääosin törkeistä petoksista. Koivisto ei halua kommentoida sitä, ovatko tässä jutussa nyt syytteessä jupakan keskeiset tekijät vai löytyykö niitä vielä siitä joukosta, jonka syyteharkinta on kesken.

Vantaan käräjäoikeuden alustavan aikataulun mukaan oikeudenkäynnille on varattu aikaa kuusi viikkoa. Jos aikataulu pitää, päätös jutussa saadaan mahdollisesti vuodenvaihteen tienoilla.

Koivisto sanoo, että hän tekee ratkaisun runsaan 150:n epäillyn osalta vasta tämän oikeudenkäynnin jälkeen. Oikeudenkäynnissä on tarkoitus käydä läpi jutun keskeinen aineisto, jonka perusteella muita päätöksiä syyttämisestä tai syyttämättäjättämisestä on helppo tehdä. Koivisto sanoo, että syyte uhkaa lähinnä sellaisia pelaajia, jotka pelasivat kohuotteluissa sekä pesäpalloa että pitkävetoa.

Koiviston mukaan useat pelaajat ovat kysyneet kohtalostaan häneltä. "Olen ilmoittanut usealle kysyjälle, että en tule tekemään ennen Vantaan käräjäoikeuden tuomiota päätöksiä superpesispelaajien osalta."

Enimmillään syytteitä voi siis vielä tulla runsaalle sadalle pelaajalle - MTV:n uutisten mukaan todennäköisempää lienee kuitenkin, että puhutaan kymmenistä uusista syytteistä.

Koiviston mukaan syksyllä on vielä tarkoitus käydä noin 50 epäillyn osalta sovittelukierros. Koivisto lähettää epäillyille kirjeen, jossa hän käy läpi todistusaineistoa vastaanottajan osalta. Epäillylle tarjotaan vielä mahdollisuutta palauttaa voittonsa.

Koiviston mukaan voittojen palauttaminen ei poista sitä mahdollisuutta, että syyte tulee. Se antaa kuitenkin syyttäjälle lisää harkinnanmahdollisuutta sen suhteen, nostetaanko epäiltyä vastaan syyte vai tehdäänkö hänestä syyttämättäjättämispäätös.

Veikkauksen tappiot olivat noin kymmenen miljoonaa markkaa. Tähän mennessä Veikkauksen tilille on palautettu voittoja vähän yli kolme miljoonaa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.