Syyttäjä kanteli Directa-päätöksestä hoviin

Syyttäjä on kannellut hovioikeuteen Directa-vyyhdin oikeuskäsittelyyn liittyvästä päätöksestä.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapala vahvistaa MTV:n uutisille tehneensä kantelun Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä hylätä rikoksen vanhentumisajan pidentämistä koskeva hakemus.

Hakemus koski markkinointirikosta, josta syyttäjä vaatii nettiluettelofirman vastuuhenkilöille toissijaisesti rangaistusta. Lain mukaan markkinointirikos kuitenkin vanhenee kahdessa vuodessa. Ilman vanhenemisajan pidentämistä markkinointirikossyytteet ovat vaarassa kuivua.

Itse Directa-vyyhtiä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa syksyllä. Vyyhdistä on tulossa ennätyksellisen laaja. Ensisijaisesti yrityksen vastuuhenkilöitä syytetään törkeästä petoksesta, jonka vanhenemisaika on kymmenen vuotta.

Ennätyspitkä oikeuskäsittely?

Syyttäjä voi hakea lisäaikaa

Suomen rikoslaissa on määritelty rikoksen vanhenemisaika pisimmän mahdollisen rangaistuksen mukaan.

Syyttäjä voi hakea tuomioistuimelta pidennystä yhdellä vuodella, mikäli erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista ja rikoksen esitutkinta vaatii erityisiä, aikaa vieviä tutkintatoimenpiteitä.

Vyyhdissä on tehty kanteluita puolin ja toisin. Aiemmin Directa on kannellut poliisin toiminnasta laajan jutun esitutkinnassa.

Directa on myös ilmoittanut lakimiehensä Kai Kotirannan välityksellä vaativansa kaikkia 1403:a rikosilmoituksen tehnyttä pienyrittäjää oikeuteen kuultavaksi. Mikäli oikeus hyväksyy vastaajien vaateen, jutun käsittely voi venyä ennätyksellisen pitkäksi. Pelkästään yrittäjien kuulemiseen voi kulua liki vuosi.

Poliisi alkoi tutkia nettiluettelofirmaan liittyviä epäselvyyksiä loppukesästä 2008, kun sadat pienyrittäjät tekivät yrityksen harhaanjohtavasta markkinoinnista tutkintapyyntöjä Suomen Yrittäjien rohkaisemana. Directan epäillään myös jatkaneen laskujen perintätoimia vielä sen jälkeen, kun yrittäjät ovat riitauttaneet laskun ja tehneen asiassa rikosilmoituksen. MTV:n uutiset kertoi Directaan liittyvistä epäselvyyksistä jo alkukesästä 2007.

Lue myös:

    Uusimmat