Mainos

Syyttäjä huomisesta oikeudenkäynnistä: Sieppauksessa paljon julmia elementtejä

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto vaatii turkulaiselle juristille Juha Turuselle huomenna "usean vuoden vankeusrangaistusta" panttivangin ottamisesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä kiristyksestä.

- Enimmäisrangaistus on 13 vuotta. Olen haastehakemuksessa ilmoittanut vaatimani vankeusrangaistuksen vuosimäärän. Vielä en sen tarkemmin kerro, kuinka pitkää vankeutta vaadin, Koivisto sanoo.

Haastehakemus tulee julki huomenna, kun syyte luetaan. Myös rikoksen uhrin avustaja asianajaja Markku Fredman on keskustellut syyttäjän kanssa seuraamuskannanotosta eli vankeusrangaistuksen pituudesta.

- Olemme samoilla linjoilla, Fredman kertoo.

Syyttäjän vankeusvaatimus lienee asteikon yläpäässä.

- Turusen teko on hyvin poikkeuksellinen, ja se sisältää julmia elementtejä. Tulen kyllä oikeudessa esittämään paheksuntani, Koivisto sanoo.

Hänen mukaansa Turusen rikos on niin törkeä, ettei "entisyys tai entisyydettömyys asiassa paina". Tällä hän tarkoittaa, ettei Turusen rikkeetön menneisyys hänen mielestään voi lyhentää rangaistusta, joka Turuselle tulisi tuomita.

Turunen on jo poliisikuulustelujen alkuvaiheessa myöntänyt siepanneensa toukokuun lopussa 26-vuotiaan helsinkiläisen ekonomin ja miljoonaperijättären tämän kotoa panttivangikseen, sulkeneensa tämän noin 17 päiväksi omassa asunnossaan olleeseen vankikoppiin ja saaneensa naisen vanhemmilta kahdeksan miljoonan euron lunnaat.

Anasti orvon rahat

Kuulusteluissa kävi ilmi myös, että Turunen on aiemmin anastanut rahaa alaikäiseltä orvolta, jonka edunvalvojana toimi. Tästä seuraa Turuselle syyte törkeästä kavalluksesta sekä väärennyksestä. Turunen on syyttäjän mukaan väärentänyt erään asiakirjan kavalluksen salatakseen.

Turusen avustaja varatuomari Jussi-Pekka Kaasalainen sanoo Turusen katsovan, että Turusta tulisi sieppauksen osalta syyttää vain panttivangin ottamisesta. Muut teot, kuten kotirauhan rikkominen ja kiristys eli lunnaitten vaatiminen, sisältyvät hänen mielestään tähän rikokseen.

Vankeusrangaistuksen pituuteen Kaasalainen ottaa kantaa vasta loppulausunnossaan. Turunen halunnee lyhyemmän vankeusrangaistuksen kuin syyttäjä vaatii.

Turunen tunnusti rikoksensa jo kuulustelujen alkuvaiheessa.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee jutun kolmen ammattituomarin kokoonpanossa. Laamanni Eero Takkusen lisäksi tuomareina ovat käräjätuomarit Marita Hattari ja Marja Kekäläinen.

Seuraa oikeuskäsittelyn kulkua huomenna MTV3.fi:n sivuilta.

11.9.

15.6.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.