Syyte: Vilja Eerikan pahoinpitelyä ei tunnistettu, selvittäminen laiminlyötiin

Syyttäjä: Murhatun helsinkiläistytön kuolema olisi voitu estää 1:49

Pikkutytön kasvuolojen ja tilanteen selvittämistä laiminlyötiin eikä pahoinpitelyä tunnistettu, katsoo syyttäjä haastehakemuksessa.

– Syytteessä lähdetään siitä, että ei ole puututtu riittävästi eikä ole käytetty oikeita puuttumistoimia, sanoo kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi.

Virkarikossyytteiden selvittely murhatun helsinkiläistytön tapauksessa alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä ja terveydenhoitajia.

Syytteen mukaan esimerkiksi eräs syytetty lääkäri ei tunnistanut kaltoinkohtelua lapsen poskessa olleesta mustelmasta huolimatta. Syytteessä katsotaan, että lasta ei lähetetty ohjeistusten mukaan tutkimuksiin eikä ilmoitusta tehty lastensuojeluun.

– On todella surullista, ettei lapsen hätää ja olosuhteita, missä hän eli, ja sitä kaltoinkohtelun ilmapiiriä havaittu missään vaiheessa, Tamminiemi sanoo.

Oikeus päätti valmisteluistunnossa, että pääosa asiakirjoista on julkisia, koska ne koskevat oleellisesti epäiltyjä rikoksia.

8-vuotias tyttö murhattiin kotonaan äitienpäivänä 2012. Ennen tätä tyttöä oli kohdeltu julmasti kaltoin. Tytön isä ja äitipuoli on tuomittu elinkautisiin vankeustuomioihin murhasta ja muusta kaltoinkohtelusta.

*Korjaus 10.2.2015 kello 17.45: Syyttäjän mukaan kaikki syytteet tullaan kiistämään esitutkinnan perusteella. Yhden sosiaalityöntekijän kohdalla kiistämistä ei kuitenkaan ole tapahtunut.


Lue myös:

    Uusimmat