Mainos

Syyte: Ex-poliisiylijohtaja Paatero tiesi, ettei huumepoliisi rekisteröinyt tietolähteitä

1:57

Syyttäjän mukaan poliisiylijohtaja Mikko Paatero tiesi vuonna 2009, ettei Helsingin huumepoliisi rekisteröinyt tietolähteitään määräysten mukaan. Eläköitynyttä poliisiylijohtajaa syytetään tahallisesta virkarikoksesta.

Paatero on kiistänyt syytteen.

Kun juttu oli valmisteluistunnossa esillä, niin syytteet tulivat julkisiksi.

Syytteen mukaan Paatero oli pyytänyt 2009 kirjallisen selvityksen Helsingin poliisin tietolähteiden käytöstä. Sen perusteella Paatero ”on tullut tietoiseksi siitä, että Helsingin poliisilaitoksella tietolähteiden käyttöön ja rekisteröintiin on liittynyt ongelmia ja että tietolähdetoimintaa koskeva valvonta on ollut puutteellista”.

- Paatero on lisäksi poliisihallinnon ohjausryhmän kokouksessa 2009 tullut tietoiseksi siitä, että Riikonen ei halunnut Helsingin poliisilaitoksen sitoutuvan järjestelmällistä tietolähdetoimintaa koskevien määräysten noudattamiseen, syytteessä todetaan.

Helsinki oli perustellut tietolähteiden kirjaamattajättämistä sillä, ettei tietolähteiltä ollut saatu suostumuksia.

Syyttäjän mukaan vuonna 2012 Paatero sai tietää, ettei tämä ollut kelpo peruste. Syytteen mukaan Paatero on tiennyt, että rekisteröimättömyys on jatkunut pitkän aikaa.

- Paatero on laiminlyönyt riittävästi ja asianmukaisesti valvoa ja selvittää tietoonsa saamia epäselvyyksiä. Paatero on laiminlyönyt johtaa poliisin toimintaa siten, että salaisen tiedonhankinnan säännöksiä ja määräyksiä noudatetaan ja Helsingin poliisilaitoksen yleisimmin käyttämät tietolähteet hyväksytään tietolähteiksi, heidät rekisteröidään ja tietolähteiden käyttö kirjataan keskeisiltä osin mahdollistaen toiminnan jälkikäteisen arvioinnin, syytteessä sanotaan. 

Syytteessä tiukkaa tekstiä

- Paatero on laiminlyönyt viipymättä puuttua tietolähdetoiminnan epäkohtiin määräyksin tai ohjein siten, että virheellinen menettely olisi tullut korjatuksi.

- Hän ei ole määrännyt ketään alaistaan korjaamaan tietolähdetoimintaa lain mukaiseksi ja sen valvontaa toimivaksi. Paateron menettelystä johtuen myös tietolähdetoiminnan valvonta on vaikeutunut.

- Lainvastainen menettely on jatkunut pitkän aikaa. Tietolähteiden rekisteröinnin laiminlyönti on ollut omiaan vaarantamaan vakavalla tavalla poliisin ja tietolähteiden turvallisuuden sekä poliisin toiminnan tehokkuuden.

- Tietolähteiden käyttöä ei ole kirjattu ja toimintaan liittyvä palkkioiden ja kulujen kirjaaminen on tehty tarkoituksellisesti siten, esimerkiksi merkitsemällä tositteisiin virheellisiä rikosilmoitusnumeroita, että poliisin toiminnan lainmukaisuuden valvonta esimiesten ja laillisuusvalvonnan toimesta on tehty käytännössä mahdottomaksi.

Puolustus kiisti

Paateron puolustus kiisti syytteen. Puolustuksen mukaan poliisiylijohtajan tehtäviin ei ole kuulunut tällaisten asioiden ratkaisu ja ne ovat olleet alempien virkamiesten ratkaistavina. Asiat ovat kuuluneet poliisihallituksen esikunnalle.

Paatero kiistää vastineessaan myös tienneensä tiedottajille maksetuista korvauksista. Yksityiskohdat eivät ole kuuluneet poliisiylijohtajalle.

0:49

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.