Mainos

Syytävätkö kotiseuturakkaat kainuulaiset lisää rahaa Talvivaaraan?

Sotkamossa Talvivaaran päivän uutiset on otettu pääosin tyytyväisinä vastaan, koska kaivoksen toiminta voi toistaiseksi jatkua.

MTV Uutisten toimittaja Keimo Lehtiniemi on seurannut tapahtumia paikan päällä Sotkamossa

Lehtiniemen mukaan päivän uutiset eivät ole merkittävästi muuttaneet kainuulaisten suhtautumista Talvivaaraan.

-Kyllä Kainuussa on vahva usko siitä että Talvivaaran malmeja kaivetaan vielä pitkään, jopa vuosikymmeniä. Se minkä niminen yhtiö sitä tekee, niin se ei ole kainuulaisille varmastikaan se ensimmäinen asia. Pääasia, että toiminta jatkuu.

Lehtiniemi huomauttaa, että kainuulaiset ovat tosin jakaantuneita tässä asiassa.

-Oletan, että enemmistö kannattaa kaivoksen jatkamista kaikissa olosuhteissaan. Ympäristöaktivistit ovat selvästi vähemmistössä, mutta he ovat saaneet ainakin mediajulkisuudesta ehkä jopa 90 prosenttia.

Kainuussa on on kymmeniä tuhansia pienomistajia. Lehtiniemi uskoo, että kainuulaiset ovat valmiita odottamaan Talvivaaran tilanteen kehittymistä.

-Kyseessä on kansan osake. Se sisältää ajatuksen toki sijoituksesta, mutta siinä on roimasti mukana myös kotiseuturakkautta. En ihmettele jos syksyn aikana kainuulaiset panisivat vielä lisääkin rahaa tähän yhtiöön

Lehtiniemen mukaan arki jatkuu kaivoksella kaikesta myllerryksestä huolimatta melko normaalisti. Kaivoksella työskentelee tällä hetkellä 501 ihmistä ja urakoitsijat päälle. Henkilöstöstä on lomautettuna vain kolmisenkymmentä ja tehtaan käyntiaste on kaivoksen ilmoituksen mukaan 95 prosenttia eli korkeampi kuin koskaan aikaisemmin.

-Luottamusmiehen mukaan palkat on maksettu ja homman toimii. Saneerauksen ajan tilanne on rauhoitettu ehkä jouluun saakka, sitten on totinen paikka. Tulevaisuuden kannalta tuhannen taalan kysymys on se milloin louhinta kaivoksen alkupäässä saadaan käyntiin. Vanhat bioliuotuskasat ovat tyhjenemässä ja uutta malmia pitäisi liuotukseen nopeasti saada, toteaa Lehtiniemi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.