Mainos

Syysmyräkkä kulkee Suomen yli, lunta pohjoiseen

Voimakas matalapaine saapuu Suomeen maanantai-iltana. Tuuli voimistuu ja sateet ovat tiistaina runsaita etenkin maan länsi- ja eteläosassa. Sade voi tulla lumena pohjoisessa.

Tänään maanantaina sataa paikoin etelässä ja pohjoisessa, Itä-Lapissa sade tulee osin lumena. Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli on Lapin itäosassa paikoin huono iltapäivällä ja illalla lumi- tai räntäsateen ja tienpintojen jäätymisen takia.

Maan keskiosassa on tänään poutaisempi vyöhyke. Selkeän sään takia yöpakkasia voi olla Vaasa-Kuopio-linjan pohjoispuolelta Etelä-Lappiin asti. Tienpinnat voivat siis olla tällä alueella liukkaita yön ja tiistaiaamun aikana.

Tuuli voimistuu maanantai-illan ja yön aikana niin, että merialueilla on yleisesti kovaa tuulta. Myrskyksi asti tuulet eivät näillä näkymin yllä, vain puuskissa ollaan lähellä myrskylukemia. Tuuli on rannikoilla voimakasta ja puuskaista, sisämaassa tiistain aikana kohtalaista tai navakkaa.

Sateet alkavat lännessä ja etelässä myöhään maanantai-iltana. Yön aikana sadealue levittäytyy kohti pohjoista.

– Aamulla eniten sataa etelässä ja lännessä. Vettä voi enimmillään kertyä joitakin kymmeniä millimetrejä, sanoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Sateen pohjoisreunassa sade voi tulla tiistaiaamuna lumena Oulun eteläpuolella ja päivän ja illan aikana Etelä- ja Keski-Lapissa. Ajokeli on jälleen huono alueilla, joilla sataa lunta. Päivän aikana sää poutaantuu etelässä ja maan keskiosassa.

Sää lämpenee etelässä, missä voidaan tiistaina päästä noin kymmeneen asteeseen. Maan keskivaiheilla lämpöä on viitisen astetta, pohjoisessa vain muutama aste.

Runsaimmat sateet tulva-alueelle

Suomen ympäristökeskuksessa seurataan nyt tarkasti etenkin Pohjanmaan ja Satakunnan tulva-alueiden sade-ennusteita. Tulvatilanne jatkuu vielä Pohjois-Satakunnassa.

– Tiistaille nyt ennustetut, 10-30 millimetrin sademäärät nostaisivat tulva-alueelle osuessaan vedenpintoja jonkin verran, mutta eivät hälyttävästi. Matalapaineita näyttää saapuvan Suomeen koko ajan, joten tilanne ei vielä ole ohi, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Vedenpinnan noususta voi kuitenkin tulla ongelmia etenkin Isojärvellä ja Poosjärvellä Satakunnassa.

Sateen etenemistä ja sen ennustettua olomuotoa voi seurata MTV3:n sääsivuston sadetutkasta ja tuulia merisäästä. Tiesää-osio näyttää mahdollisen huonon ajokelin.

Katso alueelliset ennusteet maanantaille ja tiistaille:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.