Mainos

Syyskuun loppu oli ennätyksellisen lämmin

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun loppu oli ennätyslämmin. Syyskuun korkein lämpötila oli 19,7 astetta, ja se mitattiin Tampereella.

Syyskuun loppu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan ennätyksellisen lämmin. Kuukauden kahden viimeisen viikon aikana mitattiin maan etelä- ja keskiosassa kesäisiä lämpötiloja. Lämpötila oli näillä alueilla useana päivänä yli 15 astetta ja öisin yli 10 astetta.

Syyskuun lopun korkein lämpötila, 19,7 astetta, mitattiin Tampereen Härmälässä viime tiistaina, 27. syyskuuta. Vuorokauden keskilämpötila puolestaan on Lappia lukuun ottamatta ollut kymmenen viime päivän jakson ajan 10-13 astetta. Vuodenaikaan nähden se oli poikkeuksellisen korkea.

Suurimmassa osassa maata kesä kuitenkin kääntyi syksyksi syyskuun puoliväliin mennessä. Viileä jakso alkoi 10. päivän tienoilla. Se piti vuorokauden keskilämpötiloja toista viikkoa selvästi kymmenen asteen alapuolella. Koko maassa oli pakkasöitä.

Lapissa ja Pirkanmaalla satoi lunta

Alimmillaan lämpötila laski 16.-18. syyskuuta paikoitellen viiden pakkasasteen tuntumaan. Viileän jakson aikana satoi lunta paikoin Lapissa. Aamulla 17. syyskuuta hyvin paikallinen lumisade yllätti niinkin etelässä kuin Pirkanmaalla.

Koko kuukauden keskilämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa 10-13 astetta, mikä on noin kaksi astetta lämpimämpää kuin pitkän ajan keskiarvot. Pohjoisessakin olivat 7-10 asteen keskilämpötilat hieman keskimääräistä lämpimämpiä, mutta Pohjois-Lapin 5 asteen kuukausikeskilämpötila oli hieman keskimääräistä matalampi.

Syksyn ensimmäinen laaja-alainen myrsky koettiin Suomessa 14. syyskuuta. Kymmenen minuutin keskituuli puhalsi silloin merellä 22 metriä sekunnissa. Viikkoa myöhemmin Oulun lääniä koetteli pienialainen, mutta sitäkin voimakkaampi myrsky: sen yhteydessä Perämerellä mitattiin keskituuleksi peräti 25 metriä sekunnissa. Maa-alueillakin kovimmillaan 14 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi puita Oulun seudulla, mutta myös Kainuussa ja Kuusamossa.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.