Mainos

Syyskuun alkupuoli paikoin vähäsateisin ainakin 50 vuoteen

Syyskuun alku on ollut laajalti poikkeuksellisen vähäsateinen ja paikoin harvinaisen lämmin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun alkupuoli on ollut tähän asti selvästi tavanomaista lämpimämpi. Vuorokauden keskilämpötila on ollut maan länsi- ja pohjoisosassa 2-3 astetta keskimääräistä korkeampi ja maan etelä- ja itäosassa 1-2 astetta keskimääräistä korkeampi. Tilanne on paikoin harvinainen eli toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Suurin ero keskimääräiseen on ollut Länsi-ja Keski-Lapissa, missä on ollut paikoin runsaat kolme astetta tavanomaista lämpimämpää.

– Syyskuun alku on ollut selvästi tavanomaista lämpimämpi, mutta ei poikkeuksellinen. Merkittävintä on lämpimän jakson pitkä kesto, mikä liittyy pitkäikäiseen korkeapaineeseen. Lämpöoloja merkittävämpää on ollut vähäsateisuus, sillä kuukauden alkupuolisko on ollut yleisesti poikkeuksellisen vähäsateinen, maan keskiosassa ja Keski-Lapissa jopa vähäsateisin vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Säätilastoissa poikkeuksellisella tarkoitetaan keskimäärin kerran 30 vuodessa toistuvaa.

Reilun 50 vuoden tilastoissa tämän vuoden syyskuun alkupuoli on yleisesti noin kymmenenneksi lämpimin, paikoin korkeammallakin. Havaintoasemista Viitasaarella ja Rovaniemen lentoasemalla syyskuun alku on ollut jopa toiseksi lämpimin.

Tätä vuotta lämpimämpää syyskuun alkupuolta ei kuitenkaan tarvitse hakea kaukaa, sillä viime vuonna oli tätä vuotta lämpimämpää.

Päivän ylimmät lämpötilat ovat olleet selvästi tavanomaista korkeampia. Keskimääräinen ylin lämpötila on ollut syyskuun alkupuolella esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla 19,4 astetta, Jyväskylässä 18,1 ja Sodankylässä 16,3 astetta. Pitkän aikavälin keskiarvo Helsinki-Vantaalla on 15,9 astetta, Jyväskylässä 14,1 ja Sodankylässä 11,2 astetta.

Tämän vuoden syyskuun korkein lämpötila on 23,1 astetta. Se on mitattu Kokemäellä ja Turussa 8. syyskuuta sekä Kruunupyyssä 9. syyskuuta. Kuukauden tähän asti kylmin lukema on mitattu Sallassa 13. syyskuuta, -4,9 astetta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.