Syyskesän sienipiirakka 30.8.2001

Toim. Kaarina Roininen

Kuori:

150 g margariinia tai voita
5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl Provancen yrttisekoitusta
1 prk kermaviiliä

Täyte:

5-6 dl esikäsiteltyjä silputtuja sieniä (tatteja, rouskuja, kantarelleja yms.)
3 sipulia
1 dl ranskankermaa tai 1 prk smetanaa
3 dl puuroriisiä tai 2-3 dl kypsennettyjä kesäkurpitsakuutioita
n. 1,5 tl suolaa
n. 1/4 tl valkopippuria
1 dl hienonnettua persiljaa

Voiteluun:

munaa

Pinnalle:

seesamin- tai pellavansiemeniä

1. Sekoita keskenään pehmeä rasva ja kuivat aineet.
2. Lisää joukkoon kermaviili ja sekoita vain sen verran, että aineet tasaantuvat. Anna taikinan jähmettyä kylmässä sen aikaa kun valmistat täytteen.
3. Silppua sipulit ja kuullota niitä pannulla tilkassa öljyä muutama minuutti. Lisää hienonnetut sienet ja jatka kuullottamista kunnes liika kosteus on haihtunut seoksesta.
4. Lisää joukkoon smetana ja anna kiehahtaa.
5. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kaikki muut täytteen aineet.
6. Ota taikinasta reilu puolet ja kauli se pyöreäksi piirasvuoan kokoiseksi levyksi+reunat (vuoan halk. 25-27 cm). Vuoraa taikinalla piirasvuoan pohja ja reunat.
7. Pistele pohja tikulla ja levitä syvennykseen täyte.
8. Ota lopputaikinasta pieni pala erilleen koristelua varten ja kauli lopputaikina pyöreäksi piirasvuoan kokoiseksi levyksi ja nosta täytteen päälle. Käännä reunat kansitaikinan päälle. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota siitä esim. sienenmuotoisella muotilla koristeita.
9. Voitele pinta munalla. Nosta koristeet pinnalle ja voitele munalla sekä ripottele päälle seesamin- tai pellavansiemeniä. Pistele pintaan muutama reikä tikulla.
10. Paista leivonnaista 200 asteen lämmössä uunin alaritilätasolla 25-30 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat