Mainos

Syyskelit jatkuvat – miksi nyt on näin lauhaa? Meteorologi vastaa

Harmaata ja ajankohtaan nähden lauhaa, siinä viime aikojen ja lähipäivien sää. Selitys lauhalle ilmalle löytyy Pohjois-Atlantin matalapainetoiminnasta.

Joulukuun jälkipuoli oli Suomessa poikkeuksellisen lauha ja tammikuustakin ennustetaan selvästi tavanomaista lämpimämpää.

– Pohjois-Atlantilla matalapainetoiminta on vilkasta ja Azoreiden seudulla on korkeapaine. Näiden välistä ilmavirtaus käy suoraan lämpimältä Atlantilta ja Suomeen pääsee kosteaa ja lauhaa ilmaa. Voimakkaan matalapainetoiminnan takia itäiset, kylmät ja mantereiset ilmat eivät pääse Suomeen, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Itämeri on nyt tavanomaista lämpimämpi ja jäätön. Tämä pitää Suomen rannikkoalueet lämpiminä ja kosteina ja viivästyttää talven tuloa. Lumetonta on maan etelä- ja keskiosassa. Lauhoja joulukuita on ollut 2000-luvulla jo useita: vuosina 2006, 2007, 2008 ja 2011.

Kun Suomessa on kylmä talvi, tilanne on päinvastainen: Pohjois-Atlantilla on korkeapaine ja matalapaineet joutuvat kiertämään sen eteläpuolitse kohti Etelä-Eurooppaa.

– Tällöin itäiset ja kylmät ilmamassat pääsevät vyörymään kohti Manner-Eurooppaa. Heikkotuulisessa ja selkeässä säässä ilma kylmenee nopeasti ja pakkaset ovat kovia. Tällainen oli esimerkiksi talvi 2009-2010, sanoo Mäntykannas.

Sää jatkuu harmaana

Lähipäivien sää on koko maassa harmaan pilvistä ja heikot sateet ovat mahdollisia. Kaakosta virtaa kuitenkin hieman kylmempää ilmaa ja pakkasta voi olla perjantaiyön ja -aamun aikana myös maan etelä- ja keskiosassa.

Perjantaina päivällä heikkoa pakkasta on Itä- ja Pohjois-Suomessa, Etelä- ja Länsi-Suomessa lämpötila on 0-3 asteessa. Länsirannikon tuntumassa voi tulla heikkoja räntäsateita, pohjoisessa tulee paikoin vähäisiä lumisateita.

– Sää saattaa seljetä tilapäisesti perjantaina maan keskivaiheilla, myöhemmin myös Kainuussa, missä pakkanen voi kiristyä illan aikana lähemmäs kymmentä astetta, sanoo Markus Mäntykannas.

Lauantaina lounaasta leviää sadealue maan etelä- ja länsiosaan. Sateet voivat alkaa sisämaassa lumena ja rannikoillakin räntänä, mutta myöhemmin sateet muuttuvat vetisemmiksi. Idässä ja pohjoisessa on pari astetta pakkasta, etelässä ja lännessä muutama lämpöaste.

Kahden viikon paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.