Syyskauden maistuvimmat leivonnaiset

Maanantaista 11. lokakuuta alkanut valtakunnallinen leivontaviikko houkuttelee nostamaan kaulimet ja paistopellit esiin. Ripaus jauhoja alustalle ja taikinaa vaivaamaan! Tässä ehdottomasti syyskauden parhaat leivontaohjeet.

Nappaa Leivontanurkan suussa sulavan herkulliset reseptit käyttöön ja valmistaudu vaikka ilahduttamaan isiä ja isoisiä marraskuussa koittavana isänpäivänä unohtumattonilla lämpimäisillä.

Vilakka syksy innostaa muutenkin puuhastelemaan hehkuvan lieden ja uunin ääressä. Pehmeiden ja makeiden leivonnaisten pyörittely ja syöminen sopii aikakauteen. Käytössä ovat myös kotoisan luonnon parhaat raaka-aineet viljasta marjoihin ja sieniin.

Superfoodeja ja aistinautintoja

Suomalaisten herkku korvapuusti saa entistä maistuvamman version suklaakorvapuusteista. Rommi-luumupiirakka lämmittää aikuista makunautintojen iltaa. Valmista kotona vielä vaikka töihin tai harrastuksiin energiaa antamaan omat tehovälipalasi superfood-energiapatukoiden malliin. Aamu- ja iltapalatarpeiksi sekä totta kai terveellisen maistuvaksi välipalaksi sopii myös muheva kaurakuituleipä.

Supermarjamisu

Tähän tiramisuun on käytetty suomalaisia supermarjoja, tyrniä ja lakkaa. Reseptiin sopivat hyvin myös suomalaiset karpalot, mustikat, vadelmat, karviaiset tai herukat.

1 pyöreä vuoka (halkaisija 25–28 cm)

Torttupohja:

1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g)

Kypsälle pohjalle:

1 dl vahvaa (maito)kahvia
3 rkl mantelilikööriä (esim. Amaretto) tai muutama tippa manteliesanssia
2 dl tyrnisurvosta tai -hilloa

Täytevaahto:

1 tlk (2½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tlk (200 g) mascarponejuustoa (tai kevyemmin maitorahkaa)
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl mantelilikööriä tai muutama tippa manteliesanssia

Koristeeksi:

lakkoja
mintun lehtiä

Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Paista 200-asteisen uunin alimmalla ritilällä kauniin kullan keltaiseksi, noin 10-15 min. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.

Valmista täytevaahto. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto tai maitorahka. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla. Sekoita mantelilastut joukkoon.

Kostuta torttupohja hyvin. Levitä päälle tyrnisurvos ja sen päälle täyte. Koristele lakoilla ja mintun lehdillä.

Satokauden rommirusinapiirakka

Pyöreä Piirakkataikina on muotonsa takia helppo painella pyöreään vuokaan. Rommirusinapiirakan täytteessä maustettu rahka tuo pehmeyttä piirakkaan ilman raskasta kermaa. Täytteeseen sopivat omenat (valele sitruunamehulla, jos haluat niiden pysyvän vaaleina), luumut tai kirsikat.

Noin 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka

1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g)

Täyte:

1 tlk rommirusina-, omena-, kaneli- tms. maustettua rahkaa (200 g)
4-5 pientä omenaa tai luumua lohkoina
100 g rusinoita (1½ dl)
3-4 rkl rommia tai hieman rommiesanssia + vettä
75 g mantelilastuja (1 pss)

Imeytä rusinat yön yli rommissa (tai mielellään vähintään tunnin ajan). Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Levitä pohjalle maustettu rahka, sen päälle rommirusinat ja sitten omenat ohuina lohkoina ympyräiseen muotoon. Ripottele pinnalle mantelilastut.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30-40 minuuttia kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.

Vinkki: Voit käyttää omenoiden tilalla noin 3 dl kirsikoita.

Isäinpäivän suklaacookiestorttu

Isäinpäivänä on aika hemmotella isää, mikseipä muulloinkin! Tässä helppo herkkutorttu, jonka tekoon voi osallistua myös lapset. Nuoret selviytyvät herkullisen tortun teosta ilman vanhempiakin.

Suklaa Cookiespohja:

1 pkt Suklaa Cookiestaikinaa pakaste 400 g (rasia)

Kypsälle torttupohjalle:

1-2 dl kirsikka-, aprikoosi tai rypälemehua
1-2 dl kirsikka- tai aprikoosihilloa tai -sosetta

Päälle:

1 tlk kuohukermaa
(2 dl) ½-1 dl sokeria
½-1 rkl vaniljasokeria
1 tlk maitorahkaa (250 g)
5-6 kpl luumuja tai satsumia
n. 300 g viinirypäleitä tai kirsikoita
sitruunamelissan lehtiä

Sulata Suklaa Cookiestaikinaa hieman levyt irralleen otettuina paketista. Yhdessä paketissa on aina kaksi taikinalevyä. Painele suklaataikinaa sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 25-30 cm).

Kypsennä Cookiestorttupohjaa 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 minuuttia. Varo paistamasta liikaa! Jäähdytä pohja.

Valmista täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja lisää rahka. Kostuta Cookies torttupohja hyvin. Levitä päälle hillo tai sose ja sen päälle kermarahka. Koristele kauniisti hedelmillä ja tuorein yrtein.

Kantarellisarvet

Nyt vihdoinkin alkavat sinet löytyä metsästä. Leivo syksyisestä sienisadosta ja voitaikinasta helppoja sienisarvia. Tarjoile lehtevät herkut lämpimän juoman tai punaviinin kera.

10 kpl

Valmistusaika: 20 minuuttia + 15 minuuttia uunissa

1 pkt Myllyn Paras Voitaikinalevyjä (500 g, 5 levyä)

Täyte:

1 l kantarelleja
2 sipulia (varsineen)
1-2 rkl voita
1 tl yrtti-pippurimaustetta
100 g kantarellituorejuustoa
(munaa voiteluun)

Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Paista sienet ja sipulisilppu voissa pannulla, mausta yrtti-pippurimausteella. Leikkaa taikinalevyt vinoon halki niin, että kustakin levystä syntyy kaksi pitkää kolmiota. Voit kaulia kolmioita hiukan isommaksi leveästä päästä. Levitä huoneenlämpöinen tuorejuusto tasaisesti taikinalevyille, noin kaksi ruokalusikallista kullekin kolmiolle. Jaa päälle sieni-sipulitäyte. Kääri kolmiot rullalle leveämmästä päästä aloittaen. Käännä sarven malliin. Voitele halutessasi munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes sarvet ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

VINKKI: Saat kevyempiä sarvia, kun korvaat voitaikinan sämpylä- tai hiivataikinalla. Katso taikinan ohje jauhopakkauksen kyljestä.

Hae lisää loistavia leivontaohjeita Leivontanurkan resepteistä, Makuja-reseptihaulla tai

MTV3

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuvat: Myllyn Paras Oy ja Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat