Mainos

Syyrian protesteissa jo lähes 90 kuollutta

Syyriassa on ollut viikkoja kestäneen protestiaallon verisin päivä. Aktivistien mukaan lähes 90 mielenosoittajaa on kuollut eri puolilla maata, kertoo uutistoimisto Reuters.

Syyrialaiset osallistuivat joukolla mielenosoituksiin perjantairukousten jälkeen, vaikka presidentti Bashar al-Assad kumosikin eilen vuosikymmeniä voimassa olleen poikkeustilan.

Turvallisuusjoukot avasivat tulen kohti mielenosoittajia muun muassa Damaskoksen esikaupungeissa ja Homsin kaupungissa Keski-Syyriassa. Kovia panoksia käytettiin myös mielenosoittajia vastaan Haman kaupungissa, kertoi paikallinen kansalaisoikeusaktivisti. Joukot yrittivät estää väkijoukkoa marssimasta hallitsevan Baath-puolueen päämajalle.

- Näimme rakennuksen katolla kaksi tarkka-ampujaa. Meillä mielenosoittajilla ei ollut aseita. Tulitus vaati uhreja, mahdollisesti kaksi kuollutta, silminnäkijä sanoi.

Yli 240 mielenosoittajaa on syyrialaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuollut protesteissa. Homsin kaupungissa on pelkästään tällä viikolla kuollut yli 20 mielenosoittajaa.

Todellisia uudistuksia vaaditaan

Opposition mukaan poikkeustilan kumoaminen oli vain symbolista, koska poliisilla on yhä laajat valtuudet pidätyksiin.

Mielenosoittajat vaativat tänään Baath-puolueen ylivallan purkamista ja demokraattisen järjestelmän luomista maahan.

- Kaikki poliittiset vangit on vapautettava. Nykyinen turvallisuusjärjestelmä on purettava ja korvattava oikeusvaltion periaatteisiin tukeutuvalla järjestelmällä, sanottiin opposition vaatimuslistassa.

Syyrian pelätty tiedustelupoliisi mukhabarat on läsnä kaikkialla, mikä tekee mielenosoitusten järjestämisen vaikeaksi. Sen agentit vaanivat niin kahviloissa, internetissä kuin kerrostalojen liepeilläkin.

- Turvallisuusjoukot ovat ympärilläsi kaikkialla. Voi tuntea, miten tunnelma on sähköistynyt, sanoo nuori naisopiskelija Damaskoksessa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.