Mainos

Syyrian presidentti haudataan tiistaina

Syyrian presidentti Hafez al-Assad on kuollut, ilmoitti Syyrian televisio eilen iltapäivällä. Assadin kuolema saattaa tarkkailijoiden mukaan vaikeuttaa entisestään Israelin ja Syyrian rauhanneuvottelujen uudelleen aloittamista. Hautajaisia vietetään tiistaina.

Assad

Syyrian uudeksi presidentiksi on tulossa Assadin poika Bashar. Syyrian parlamentti muutti heti eilen maan perustuslakia niin, että Bashar voidaan valita isänsä seuraajaksi. Aiemman perustuslain mukaan presidentin oli oltava vähintään 40-vuotias. Bashar on vain 34-vuotias. Assad oli kuollessaan 69-vuotias. Hänellä tiedetään olleen sydänvaivoja ja hän sairasti myös sokeritautia. Uutistoimisto AFP kertoi Assadin kuolleen hiukan ennen puolta päivää sydänkohtaukseen.

Syyriaa hallitsevan Baath-puolueen on määrä pitää viikon kuluttua puoluekokous. Aiemmin oli arveltu, että puoluekokous valitsisi Bashar al-Assadin Baath-puolueen johtoryhmään ja nimeäisi hänet varapresidentiksi. Presidentti Assad tapasi maaliskuun lopulla Genevessä Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin, mutta presidentit eivät onnistuneet ratkomaan erimielisyyksiään Lähi-idän rauhanprosessista. Geneven neuvottelujen toivottiin etukäteen johtavan Israelin ja Syyrian rauhanneuvottelujen uudelleen aloittamiseen. Israelin ja Syyrian neuvottelut katkesivat tammikuussa. Yhdysvaltain entinen Syyrian-suurlähettiläs Talcott Seelye sanoi Assadin kuoleman olevan paha takaisku toiveille Israelin ja Syyrian rauhanneuvottelujen jatkumisesta, -Selvää on, että vain Assadilla oli niin paljon arvovaltaa ja pitkää johtajuuskokemusta, että hän olisi voinut allekirjoittaa rauhansopimuksen Israelin kanssa ja saada sopimus hyväksytyksi, Seelye sanoi.

Surunvalitteluja maailmalta

Syyria ja Israel

Britannian pääministeri Tony Blair kiitti Assadin panosta Lähi-idän rauhanprosessissa. Venäjän ulkoministeriö esitti myös surunvalittelut ja toivoi, ettei rauhanprosessi kärsi Assadin kuolemasta.

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat ilmoitti julistaneensa kolmen päivän virallisen suruajan palestiinalaisten hallitsemilla alueilla. Israelin pääministerin Ehud Barakin kanslian julkaisemassa lausunnossa vakuutettiin, että Israel jatkaa ponnisteluja rauhansopimuksen eteen riippumatta siitä, kuka seuraa Assadia presidenttinä. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan luonnehti Assadia Venäjän ystäväksi, mutta ilmaisi samalla huolensa Lähi-idän tulevaisuudesta.

Albright matkustaa hautajaisiin

Madeleine Albright

Ulkoministeri Madeleine Albright edustaa Yhdysvaltoja Syyrian presidentin hautajaisissa. Valkoisen talon mukaan presidentti Bill Clinton oli pyytänyt ulkoministeriä tehtävään. Clintonin osallistumisesta hautajaisiin käytiin kiivasta keskustelua, mutta Valkoisesta talosta sanottiin ulkoministerin olevan sopiva edustaja Yhdysvalloille. Kuultuaan Syyrian presidentin kuolemasta Clinton sanoi kunnioittaneensa edesmennyttä Assadia - erimielisyyksistä huolimatta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.