Mainos

Syyrian asejätteet tuodaan Suomeen – täällä ne tuhotaan

20:00

Syyrian kemiallisten taisteluaineiden käsittelystä syntyvä jäte tuhotaan Ekokemin Riihimäen laitoksella. Ekokemin mukaan kyseessä on rutiinitehtävä.

Tuhottavat kemialliset aineet tuhotaan Yhdysvaltojen laivaston aluksella Välimerellä. Sen jälkeen tuhoamisesta syntyvät jätteet kuljetetaan Riihimäelle.

– Kun ne kemialliset aseet on tuhottu, siitä syntyy nestemäistä tuhoamisjätettä. Ekokem on tehnyt  YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n kanssa sopimuksen siitä, että Ekokem käsittelee nämä tuhoamisjätteet, Ekokemin toimitusjohtaja Timo Piekkari kertoo MTV Uutisille.

Piekkarin mukaan jätteen kuljetusjärjestelyt ovat vielä auki.

– Ne ovat tästä sopimuksesta niitä yksityiskohtia, jotka tulee ratkeamaan lähiaikoina.

Riihimäen lähistöllä asuvien ei tarvitse olla huolissaan, sillä Syyrian tuhoamisjätteet ovat rutiinitoimenpide Ekokemille.

– Nämä jätteet, joita tullaan käsittelemään ovat ihan samankaltaisia kuin ne jätteet, joita me joka vuosi tuhansia tonneja käsitellään täällä. Ne ovat samanlaisia kemiallisia jätteitä kuin ne jätteet, joita me saamme kemianteollisuudesta normaalisti. Ei näitten vaarallisuusaste ole yhtään sen kummallisempi, Piekkari vakuuttaa.

Se, että Ekokem valittiin 14 hakijan joukosta tuhoamaan Syyrian jätteitä, on Piekkarin mukaan pitkän työn tulos.

– Kyllähän me olemme pitkään tehneet töitä OPCW:n kanssa ja joutuneet eri tavoin dokumentoimaan ja osoittamaan toiminnan laatua, laatujärjestelmiä, osaamista ja laitteiston tasoa.  Kaiken selvittämisen perusteella OPCW totesi että meidän osaaminen ja laatujärjestelmät on sillä tasolla, että me voimme ottaa tällaisen hankkeen, Piekkari arvioi valintaa.

Ekokem pitääkin valintaa tunnustuksena osaamisesta.

– Olemme hyvin mielissämme siitä, että näinkin isossa kansainvälisessä tarjouskilpailussa meidän osaaminen on tullut tunnustetuksi, Piekkari toteaa tyytyväisenä.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.