Mainos

Syyrialaiset pakenevat autiomaan ankeaan leiriin - telttameri kasvaa

Telttameri näyttää yhtä lohduttomalta kuin sitä ympäröivä autiomaa. Jordanian ensimmäisellä virallisella syyrialaisia varten pystytetyllä pakolaisleirillä on nyt 2000 telttaa, mutta niitä nousee koko ajan lisää. Syyrialaisille pakolaiselle tämä on kuitenkin parempi todellisuus kuin se, mitä he jättivät taakseen.

– Leiri on rakennettu keskelle autiomaata, ja hiekka tulee sisään jokaisesta pienestä reiästä. Se on kurja paikka viettää kaksi tuntia, saati että siellä joutuisi asumaan pidempään, muistelee Jordaniassa työskentelevä Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän alue-edustaja Outi Behm kollegansa kertomaa.

Behmin mukaan muun muassa sähkö- ja vesihuolto kangertelee. Myös paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön johtaja moittii YK:n pakolaisjärjestön ylläpitämän leirin oloja. Behm muistuttaa, että Jordania ei ole mikään vauras maa verrattuna muihin arabivaltioihin.

– Maa takeltelee peruspalveluiden tuottamisessa omillekin kansalaisilleen, eli tilanne ei näytä mitenkään kauhean lupaavalta, kun maassa on jo muutenkin paljon pakolaisia.

YK:n mukaan maan pohjoisosassa sijaitsevalla teltta-alueella on tilaa levitä jopa 100 000 ihmisen asuinpaikaksi.

Jännityksen ilmapiiri leviää

Syyrialaisia on paennut Jordaniaan koko kansannousun ajan. Tähän saakka monet ovat turvautuneet ystävien ja sukulaisten apuun tai pakkautuneet täyteen ahdettuihin vastaanottokeskuksiin. Nyt tulijoiden määrä on räjähtänyt käsiin. Maan hallituksen ja YK:n oli toimittava.

– Tilanne on nyt kärjistyt syyrialaispakolaisten määrän kasvaessa rajusti. Vastaanottokeskukset ovat nyt tupaten täynnä, Behm kertoo.

Hän on myös kuullut levottomuuksista keskusten lähistöllä. Myös rajalla on ammuskeltu.

– Nämä ovat merkkejä siitä, että jännityksen ilmapiiri ja kireys kasvavat pakolaisten ja paikallisen väestön keskuudessa.

Behmin on työryhmänsä kanssa tarkoitus pyrkiä vierailemaan uudella leirillä tällä viikolla.

– Toivomme, että saamme luvan mennä leirille katsomaan, miltä se näyttää ja että kuulisimme paikallisilta työntekijöiltä tilanteesta. Tarkoitus on, että saisimme käynnistettyä myös oman avustusprojektin alueella, mutta se on vasta luonnosasteella.

Katso Jenny Matikaisen juttu (Seitsemän uutiset 30.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.