Mainos

Syyrialaiset äänestivät presidentin jatkokaudesta

Istuvalla presidentillä Bashar al-Assadilla ei ole ollut vaaleissa haastajia, minkä vuoksi Syyrian kiellettyjen oppositiopuolueiden edustajat ovat uhanneet jättää äänestämättä.

Syyrialaiset ovat äänestäneet presidentti Bashar al-Assadin jatkokaudesta. Al-Assadilla ei ollut haastajia, minkä takia kiellettyjen oppositiopuolueiden edustajat uhkasivat jättää äänestämättä.

- Basharin johdolla Syyria on turvallisuuden ja vakauden tyyssija, hallitus vakuutti kampanjassaan.

Mainoksissa al-Assad kuvattiin länsimaisten valtiovieraiden seurassa. Presidentin hallinnon arveltiin pyrkineen osoittamaan, ettei Yhdysvallat ole onnistunut eristämään Syyriaa.

Syyrian parlamentti hyväksyi al-Assadin, 41, yksimielisesti presidenttiehdokkaaksi aiemmin tässä kuussa. Ehdokkaaksi pyrki lisäksi ainakin eräs asianajaja, mutta hänen hakemuksensa hylättiin.

Hallitsevan Baath-puolueen korkeimmat virkamiehet ja turvallisuusviranomaiset kiirehtivät ensimmäisinä äänestyspaikoille, kun ne avautuivat. Tulokset julistetaan huomenna.

Al-Assad sai yli 97 prosentin tuen edellisessä kansanäänestyksessä vuonna 2000.

"Elintasoa on luvattu parantaa"

- Äänestin puolesta, koska Bashar merkitsee sitä, että meidän ei tarvitse huolehtia väkivallasta, joka pilaisi elämämme, perusteli valtion johtava virkamies Majada al-Halabi.

- Vakaus on tärkeintä, mutta presidentti on luvannut myös parantaa elintasoa, lisäsi Mohammad al-Sinn.

Al-Assad on vähitellen avannut maan taloutta kilpailulle, mutta valtion katsotaan pysyneen muuten hänen otteessaan. Hallituksen arvostelusta voidaan rangaista toisinajattelijoita vuosien vankeusrangaistuksilla.

Presidentti on joutunut kuitenkin ahtaalle kiistassa, joka liittyy Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan vuonna 2005. YK:n tutkijat epäilevät surmasta syyrialaismielisiä libanonilaisia ja syyrialaisia viranomaisia. Syyria kiistää syytökset.

Haririn murhaa on tarkoitus selvittää kansainvälisessä tuomioistuimessa, joka on esitetty perustettavaksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.