Mainos

Syyriaa pommittaneet 59 ohjusta maksoivat USA:lle yli 31 miljoonaa – tällainen on Tomahawk

59 risteilyohjus Tomahawkia, jotka Yhdysvallat ampui syyrialaiseen lentotukikohtaan viime yönä, maksoivat Yhdysvalloille yli 31 miljoonaa euroa.

1:54

Yhdysvallat ampui aamuyöllä 59 Tomahawk-risteilyohjusta Syyrian armeijan lentotukikohtaan. Isku heikensi Yhdysvaltain Venäjä-suhteita ja tuli siten ulkopoliittisesti kalliiksi, mutta iskulla on myös suuri konkreettinen hintalappu.

Yhdysvaltain armeijan mukaan yksi Tomahawk-ohjus maksoi ostovuonna 1999 yli 533 000 euroa. 59 ohjusta maksoi siis yhteensä hieman vajaat 31,5 miljoonaa euroa.

”Maailman kehittynein risteilyohjus”

Yhdysvallat käytti Tomahawkeja ensimmäisen kerran jo operaatio Desert Stormissa Persianlahden sodassa, mutta ohjusten valmistaja Australialainen Raytheon mainostaa sitä edelleen maailman edistyneimmäksi risteilyohjukseksi ja niihin on tehty päivityksiä.

4:04

Ohjukset laukaistiin laivoista itäiseltä Välimereltä lentotukikohtaan Syyrian sisämaassa ja Reytheonin mainospuhe perustuukin Tomahawkien tarkkuuteen.

Yhdysvaltain armeijan mukaan ohjukset on suunniteltu niin, että ne voivat lentää hyvin matalalla jopa 885 kilometrin tuntinopeudella.

Ohjuksen kantomatka on valmistajan mukaan 1600 kilometriä ja sitä voidaan ohjata gps-satelliittien avulla niin, että ne kiertävät esteitä ja iskevät kohteeseensa tarkasti.

– Tomahawkit eivät välttämättä kulje lyhintä reittiä pisteestä A pisteeseen B. Ne pystyvät kiertelemään matkalla niin, että niitä on vaikeaa ampua alas, sanoo eläköitynyt kenraalimajuri James Marks  CNN:lle.

Vuonna 2015 Yhdysvaltain armeijalla oli käyttövalmiudessa 3500 Tomahawkia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.