Mainos

Syyria vetäytyy maaliskuun aikana

Syyrian presidentti ilmoitti lauantaina kansainvälisen paineen alla vetävänsä syyrialaisjoukot kokonaan Libanonista. Syyrialla on tällä haavaa noin 14 000 sotilasta Libanonissa.

Syyria on ilmoittanut joukkojensa vetäytyvän Bekaan laaksoon Libanonin itäosaan maaliskuun loppuun mennessä. Virallisen lausunnon mukaan Syyrian ja Libanonin armeijat arvioivat tämän jälkeen sen, kuinka kauan joukot pysyvät Libanonin itäosassa.

Syyrian ja Libanonin presidentit Bashar al-Assad ja Emile Lahoud ilmoittivat iltapäivällä sopineensa tällaisesta, kaksivaiheisesta vetäytymissuunnitelmasta. Lahoud tapasi Assadin Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Lahoud ja Assad vakuuttivat kunnioittavansa YK:n päätöslauselmaa 1559, joka edellyttää Syyrian joukkojen lähtemistä Libanonista. He eivät kuitenkaan sopineet minkäänlaisesta takarajasta joukkojen täydelliselle vetäytymiselle, kuten Libanonin oppositio, Yhdysvallat ja monet muut maat ovat vaatineet.

Syyrian joukot saapuivat Libanoniin vuonna 1976 rauhoittamaan maassa riehunutta sisällissotaa. Sota loppui 15 vuotta sitten, mutta Syyria ei ole päästänyt otettaan irti Libanonista ulkovaltojen painostuksesta huolimatta.

Syyrialla on tällä haavaa kaikkiaan 14 000 sotilasta Libanonissa.

Oppositio osoitti mieltään Beirutissa

Kymmenettuhannet opposition kannattajat kokoontuivat tänään jälleen Libanon pääkaupungissa Beirutissa. Väkijoukot heiluttivat Libanonin lippuja, kiirehtivät Syyrian asevoimia poistumaan maasta ja toistivat sanoja vapaus, riippumattomuus ja itsenäisyys. Poliisi arvioi, että Marttyyrien aukiolle pakkautui kaikkiaan250 000 ihmistä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder julkaisivat puolestaan yhteislausunnon, jossa patistettiin Syyrian asevoimiaan kutsumaan joukkonsa kotiin Libanonista: Odotamme Syyriaa vetävän sotilaansa ja turvallisuuspalvelunsa täydellisesti ja niin nopeasti kuin mahdollista.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 07.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.