Syyria uskoo rauhaan

Syyria ja Israel saattavat solmia rauhansopimuksen jo lähikuukausien aikana, arvioi Syyrian ulkoministeri Farouq al-Shara tänään. Syyria ja Israel jatkavat ensi keskiviikkona Washingtonissa rauhanneuvotteluja, jotka ovat olleet keskeytyksissä lähes neljä vuotta.

Lähi-idän rauhanneuvottelut

Ulkoministeri Shara sanoi Syyrian pyrkivän Washingtonissa rauhaan vakavasti ja tosissaan.
-Olen optimistinen sen suhteen, että muutama kuukausi saattaa riittää rauhansopimuksen saavuttamiseen, Shara kertoi lehtimiehille. Shara kertoi myös, että Washingtonissa pidetyn ensimmäisen neuvottelukierroksen jälkeen neuvotteluja myös jatketaan Yhdysvalloissa. Aiemmin oli kerrottu, että Washingtonin avauskierroksen jälkeen neuvotteluja jatkettaisiin jossakin Lähi-idässä, todennäköisesti Jordaniassa.

Washingtoniin saapuvat Israelin pääministeri Ehud Barak ja Syyrian ulkoministeri Shara. Syyria ja Israel aloittivat rauhanneuvottelut 1991, mutta neuvottelut katkesivat maaliskuussa 1996, koska maat eivät kyenneet sopimaan kiistaansa Golanin kukkuloista. Israel valtasi Golanin kukkulat vuoden 1967 kuuden päivän sodassa ja liitti ne alueisiinsa vuonna 1981.

Myös Peres toiveikas

Israelin entinen pääministeri Shimon Peres sanoi tänään uskovansa, että Israel ja Syyria pääsevät yhteisymmärrykseen rauhansopimuksesta vuoden kuluessa. Peres on Ehud Barakin johtaman työväenpuolueen hallituksen ministeri vastuualueenaan alueellinen yhteistyö. Berliinissä vieraileva Peres uskoi, että Israelin ja Syyrian rauhansopimus saisi myös muut arabimaat pyrkimään rauhanomaisiin suhteisiin Israelin kanssa.

-He odottavat kaikki Syyriaa. Rauha Syyrian kanssa merkitsee suurta muutosta koko Lähi-idälle, Peres sanoi. Golanin kukkuloilla asuu nykyisin noin 17 000 israelilaista siirtolaista. Siirtolaiset ovat aloittaneet kampanjan, jolla he pyrkivät estämään pelkäämänsä Golanin luovutuksen Syyrialle. Tänään joukko siirtolaisia kokoontui uuden asutusalueen vihkiäisiin Katzrinin kaupunkiin. Joukko lapsia heilutti lippuja ja lauloi "Me emme lähde Golanista".

Israelin valtiovarainministeri Avraham Shohat sanoi, että Israel ei mitenkään pystyisi rahoittamaan siirtolaisten muuttoa Golanista ja sotilaallisten laitteiden siirtoa. Shohat antoi Israelin radion haastattelussa ymmärtää, että Israel tarvitsisi Yhdysvaltain apua siirtolaisten uudelleenasuttamisessa ja sotilaallisten laitteiden siirrossa.
(STT--AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat