Mainos

Syyria moittii YK:n päätöslauselmaa

Syyrian mukaan YK:n turvallisuusneuvoston Hariri-päätöslauselma on epäoikeudenmukainen.

Syyria moitti heti tuoreeltaan YK:n turvallisuusneuvoston Libanonin entisen pääministerin murhaa koskevaa päätöslauselmaa epäoikeudenmukaiseksi. Syyrian mukaan turvallisuusneuvosto otti lähtökohdakseen sen, että Syyria on syyllinen.

-Neuvosto toimii oletuksella rikoksesta eikä syyttömyydestä, arvioi ulkoministeri Faruk al-Sharaf.

Sharaf huomautti, että päätös perustui keskeneräiseen raporttiin. Hän vakuutti myös olevansa valmis toimittamaan todisteita maansa yhteistyökyvystä.

YK:n hyväksyntä illalla

YK:n turvallisuusneuvosto pääsi illalla yksimielisyyteen Syyrian vastaisesta päätöslauselmasta. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska joutuivat suostumaan siihen, ettei Syyriaa uhata selkeästi pakotteilla.

Pitkään hiotussa tekstissä varoitetaan kuitenkin "lisätoimista", ellei Syyrian katsota tekevän täyttä yhteistyötä Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhatutkijoiden kanssa. Lisätoimia ei määritellä sen tarkemmin.

Turvallisuusneuvosto sitoutui myös siihen, että murhasta epäiltyjen varat yritetään jäädyttää. Lisäksi heidän pääsyään ulkomaille halutaan vaikeuttaa.

Epäillyillä tarkoitetaan YK:n väliraportissa mainittuja nimiä, joiden joukossa on korkea-arvoisia viranomaisia. Turvallisuusneuvoston jäsenmailla on toisaalta oikeus olla eri mieltä kenen tahansa syyllisyydestä ja joustaa heidän kohdallaan sovituista periaatteista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice huomautti, että Syyrialla on nyt mahdollisuus palata ruotuun ja muuttaa linjaansa. Hän korosti, että vastaan hangoitteleminen johtaisi vakaviin seurauksiin.

- Osoitimme päätöksellämme, että Syyria on eristänyt itsensä kansainvälisestä yhteisöstä valheellisilla lausunnoillaan, terrorismin tukemisella, naapureidensa asioihin sekaantumisella ja Lähi-itää epävakauttavalla toiminnallaan, Rice kommentoi YK:n päämajassa New Yorkissa.

Venäjä vastusti pakotekohtaa

Britannian ja Ranskan ulkoministerit Jack Straw ja Philippe Douste-Blazy olivat yhtä jyrkkäsanaisia kuin Rice. Straw sanoi, että turvallisuusneuvoston kärsivällisyydellä on rajansa. Hänen mukaansa YK lähetti hyvin voimakkaan viestin Syyriaan. Douste-Blazy tähdensi niin ikään YK:n tinkimättömyyttä.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska muuttivat päätöslauselman sanamuotoa, koska Venäjä ja Kiina vastustivat yksiselitteisiä viittauksia talouspakotteisiin. Venäjä oli ilmeisesti valmis turvautumaan vaikka veto-oikeuteen. Kremlissä pelättiin, että Haririn murhan selvitystyötä käytettäisiin poliittisiin tarkoituksiin Syyrian vahingoittamiseksi.

- Turvallisuusneuvosto ei ole tutkiva elin eikä olisi oikein sekoittaa lainopillista tutkimusta kansainvälisiin suhteisiin, selitti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lausunnossaan.

YK:n tutkimusryhmän johtaja Detlev Mehlis on syyttänyt sekä Syyrian että Libanonin syyrialaismielisiä turvallisuusviranomaisia osallisuudesta pommi-iskuun, jossa Hariri sai surmansa viime helmikuussa. Syyria ja Libanon kiistivät jyrkästi niihin kohdistuneet epäilyt.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.