Mainos

Syyria ei voi paeta kansainvälistä yhteisöä

Syyrian vaihtoehdot ovat vähissä. Asiantuntijat vaativat täyttä yhteistyötä entisen pääministerin murhan tutkimuksissa.

Läntiset asiantuntijat vaativat Syyrialta yksimielisesti täyttä yhteistyötä murhatutkimuksissa. Heidän mukaansa Syyrialla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua yhteistyöhön Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn salamurhaa selvittelevien YK:n tutkijoiden kanssa.

Päätöslauselma ei uhkaa Syyriaa pakotteilla, vaan puhuu mahdollisista "lisätoimista". Amerikkalaisen Lähi-Idän asiantuntijan Scott Lasenskyn mukaan turvallisuusneuvoston viesti on, että Syyria ei voi paeta kansainvälistä yhteisöä.

Turvallisuusneuvostossa Venäjä ja Kiina vastustivat pakotteilla uhkaamista tässä vaiheessa.

Venäjän ulkoministeriö totesi lausunnossaan äänestyksen jälkeen, että yritykset syyttää Syyriaa sekaantumisesta terroritoimiin ilman todisteita on nyt torjuttu.

YK:n tutkimuskomissio syyttää selonteossaan korkeita syyrialaisia ja libanonilaisia viranomaisia sekaantumisesta Haririn salamurhaan Beirutissa helmikuussa. Tutkimuskomissio on nyt saanut aikaa joulukuun puoliväliin jatkaa tutkimuksiaan.

Amerikkalaisen George Washington -yliopiston tutkija Murhaf Jouejatin mukaan selonteon todistusaineisto on niukanlainen, eikä selonteko olisi riittävä tuomioistuimessa.

- Syyrialla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin yhteistyö YK:n tutkijoiden kanssa, Jouejati sanoi.

Yhteistyö YK:n kanssa on kuitenkin hyvin karvas kalkki Syyrian presidentille Bashar al-Assadille, sillä tutkimuskomissio haluaa kuulla hänen lisäkseen myös hänen veljeään ja lankoaan. Selonteon mukaan al-Assadin veli ja lanko olisivat ilmeisesti sekaantuneet salamurhan suunnitteluun.

Scott Lasensky sanoo Syyrian toivoneen, että Venäjän ja Kiinan tuki estäisi kansainvälisen paineen Syyriaa kohtaan.

- Jos Syyrian johto on etääntynyt niin kauas todellisuudesta, että se arveli voivansa piilottautua kansainvälisen yhteisön muiden jäsenten taakse, niin tämänpäiväisen äänestyksen pitäisi saada sen silmät avautumaan, Lasensky sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.