Mainos

Syväseismisissä mittauksista uutta tietoa kallioperästä

Geologian tutkimuskeskus on saanut uusia tietoja Suomen kallioperän rakenteesta vuoden kestäneissä syväseismisissä luotauksissa.

Vuoden kestäneissä Suomen kallioperän seismisissä syväluotauksissa on saatu uutta arvokasta tietoa kallioperästä. Mittauksissa on esimerkiksi paljastunut jälkiä Suomen kallioperään noin 1800 miljoonaa vuotta sitten osuneesta mannertörmäyksestä. Geologian tutkimuskeskus arvioi, että uusia tietoja voidaan hyödyntää jo ensi vuonna malminetsinnässä.

Tutkimusta tekee venäläinen valtionyritys. Venäläiset luotausauton ovat kiertäneet satoja kilometrejä Suomen teillä Kainuusta Helsinkiin. Tällä hetkellä mittauksia suoritetaan Itä-Suomessa. Työllä kuitataan Neuvostoliiton aikaisia valtionvelkoja. Luotausautot lähettävät seismisiä aaltoja kallioperään ja paljastavat satoja miljoonia vuosia sitten syntyneitä rakenteita 60 kilometrin syvyyteen saakka.

Luotauksissa on saatu paljon uutta tietoa. Geologit ovat innoissaan ja lupaavat käytännön neuvoja uusista kaivosten paikoista. Geologian tutkimuskeskus valmistelee parhaillaan myös noin kolme kilometriä syvän tutkimusreiän tekemistä Itä-Suomeen.

Suomen kallioperän syvin reikä on nyt vain 1,2 kilometriä. Uusi tutkimusreikä antaa lisätietoa myös ydinjätteiden loppusijoitukseen.

(Seitsemän uutiset 13.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.