Syvälle juurtunut eriarvoisuus Intian raiskausten takana

Intiasta kantautuvien uutisten perusteella raiskaukset tuntuvat maassa hyvin yleisiltä. Maahan perehtynyt Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila selittää raiskauksia syvälle juurtuneella sukupuolten eriarvoisuudella.

– Intia on yksi eriarvoisimpia maita sukupuolen perusteella. Vaikka positiivista kehitystä onkin tapahtunut, naisten ja miesten välinen eriarvoisuus on edelleen syvällä, Mattila toteaa MTV Uutisille.

Mattilan mukaan eriarvoisuuksia pitää yllä osaltaan vahva myötäjäiskäytäntö, jonka mukaan tytön vanhempien pitää maksaa huomattavia summia rahaa, jotta tytär pääsisi naimisiin.

– Koko asetelma on se, että tyttö on taloudellinen taakka. Taustalla on perustavia eriarvoistavia rakenteita, mikä kaikki lisää sitä asennetta, että tytöt ovat arvottomia, Mattila perustelee.

Sukupuolten välisen eriarvoisuuden lisäksi myös muu eriarvoisuus on tyypillistä Intialle.

– Sukupuolten eriarvoisuuden lisäksi tilannetta ruokkii kastijärjestelmä. Esimerkiksi kastittomat tytöt ja naiset nähdään usein aivan arvottomina ylempien kastien miesten näkökulmasta.

Eriarvoisuuden lisäksi Mattila selittää raiskausten yleisyyttä sillä, että niistä ei ole yleensä rangaistu.

– Seksuaalinen väkivalta on saanut rehottaa aika rauhassa. Oikeusvaltio on puuttunut hyvin heikosti tähän ilmiöön, Mattila arvioi.

Toisaalta ongelma on Mattilan mukaan myös siinä, että tytöt ja naiset eivät juurikaan tee raiskausilmoituksia. Asiaa ei auta se, että ne ihmiset, jotka ovat yrittäneet hakea oikeutta, eivät sitä saa.

– Ne jotka ovat rohkaistuneet tekemään ilmoituksen seksuaalisen väkivallan rikoksesta, ovat jääneet usein ilman oikeutta liittyen joko korruptioon tai poliisin väärinkäytöksiin, Mattila toteaa.

Pientä valonkajastusta on kuitenkin näkyvissä.

–Intiassa on tuhansia ja taas tuhansia nais- ja ihmisoikeusjärjestöjä, jotka taistelevat ja tekevät töitä seksuaalista väkivaltaa vastaan entistä voimakkaammin, Mattila toteaa toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat