Mainos

Sytytä mun raketti, Usain Bolt!

Ilotulitepakettien turvallisuusohjeet vaativat raketin sytyttäjältä lähes epäinhimillisiä fyysisiä vaatimuksia, ainakin näin matti meikäläisen kannalta katsottuna.

Useiden rakettien kyljessä olevien turvallisuusohjeiden mukaan raketin tulilanka palaa noin viisi sekuntia. Sytyttäjää pyydetään poistumaan nopeasti sytytyksen jälkeen vähintään 30 metrin päähän räjähteestä.

Vähintään 30 metrin päähän. Viidessä sekunnissa.

Jos maailman nopein juoksija Usain Bolt pinkoo sata metriä alle 10 sekunnin, 9,76s, tekee se noin alle 3,5 sekuntia 30 metrille. Usain Boltin ennätysajalla, huipputreenattuna, telineistä lähdettynä. Eikä unohdeta, että lähdettäessä vauhti on kuitenkin aika hidas, kun juoksijan pitää vielä kiihdyttää huippunopeuteen.

Parhaat miesjuoksijat juoksevat ensimmäisen 30 metriä noin 3,80 sekuntiin ja naiset noin 4,20 sekuntiin, kertoo myös Janne Alasalmen seminaarityö Pikajuoksun lajianalyysi ja harjoittelun ohjelmointi. Faktaa siis löytyy.

Ja palataan sitten Suomeen.

Pikkupakkasiin ja pieneen sievään. Paljon vaatteita yllä, kädet ja pää pikku kohmelossa. Vaikka ei tietenkään saisi olla. Päihtyneenä ei saa raketteja lähettää, mutta se on valitettavasti sääntö, jota jätetään noudattamatta, varsinkin kun koko ilta on juhlittu ja vasta keskiyöllä lähetetään raketit matkaan, tuhansien muiden tavoin.

Suomalaiset ovat tottuneet räjäyttämään uudenvuoden rakettinsa lähipihan urheilukentällä. Jos raketti seisoo keskellä kenttää, 30 metriä on kutakuinkin kentän reunalle. Ja jos lähettäjän täytyy olla 30 metrin päässä, täytyy myös katsojien olla saman matkan päässä.

Tällöinhän vain yksi raketin lähettäjä kerrallaan saa seistä keskellä kentällä yksin ja yrittää juosta suojaan. Kunhan ensin on sytyttänyt raketin, ja tarkastaa, että lanka todella palaa, ja pysyy palamassa. Tähänhän jo yksistään tuhrautuu se viisi sekuntia!

Mutta jos nyt ollaan oikein nopeita ja ajatellaan positiivisesti, ja selvin päin. Sytytän langan ja tarkastan, että varmasti palaa, kaksi sekuntia. Nousen ylös kyykystä, 1-2 sekuntia. Käännyn ympäri lähteäkseni, 1-2 sekuntia. Juoksen pois, ja ehdin kenties ottaa askeleen tai kaksi ennen kuin raketti jo lähtee. Hyvällä onnella olen päässyt jopa viiden metrin päähän. Tai kymmenen. Olettaen, ettei kukaan ole seisomassa tielläni.

Turvallisuusohjeet ovat hyvästä ja niitä pitää noudattaa. Mutta aina niihin ei tavallinen ihminen ihan taivu, parhaalla tahdollakaan.

Siksi pyydänkin, sytytä mun raketti, Usain Bolt.

Oikein hyvää ja turvallista uutta vuotta kaikille!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.